Situațiile halucinante prin care trece România în prezent nu pot lăsa indiferent nici cele mai bătucite suflete care au viețuit pe aceste meleaguri.

Cu majoritatea românilor blocați în case și cu mii de firme așteptând măsuri concrete de la Guvern, ministrul sănătății promite că toți bucureștenii vor fi testați de COVID-19. Victor Costache nu a precizat de unde atâta generozitate când în urmă cu câteva zile nici măcar medicii care intraseră în contact cu persoane infectate nu erau testați, iar testele erau distribuite cu parcimonie.

Brusc, dintr-un avânt de generozitate, guvernanții vor să testeze toți bucureștenii, deși este neclar câți ani va dura acest lucru, dată fiind capacitatea limitată de testare și, evident, lipsa unei resurse umane disponibile să ia la rând ușile celor peste două milioane de locuitori ai Capitalei.

În schimb, Ministerul Sănătății este mult mai zgârcit cu echipamentele atât de necesare pentru protecția medicilor care chiar intră în contact cu purtători de coronavirus. Un medic din Craiova a povestit care este „dotarea” cu care a fost trimis pentru a vedea un posibil bolnav de COVID-19: „Halat de unica folosință, de vizitator, saci de gunoi în picioare, prinși cu leucoplast, viziera proprietate personala a unei colege. Masca chirurgicala, non-FFP2”. 

Să recitim: saci de gunoi în picioare, prinși cu leucoplast. Ministerul nu are bani să cumpere un echipament cât de cât pentru cei care chiar se luptă cu boala, nu testează pe cei aflați în carantină sau personalul din spitale pentru a evita cazuri ca cel de la Suceava (ba chiar șeful statului le-a transmis șefilor de spitale că ne vom descurca „cu ce avem”), dar este dispus să arunce cu teste în populația prezumtiv sănătoasă, deoarece capii instituției intră într-un concurs al declarațiilor cu Gabriela Firea pe tema cine testează mai mulți bucureșteni.

Și în timp ce medicii se „încălțau” cu saci de gunoi, armata își scotea vehiculele de luptă și soldații înarmați în centrul Capitalei. Nu este totuși clar dacă soldații urmau să amenințe agentul patogen sau să sperie pensionarii rămași afară din case după ora permisă. Cert este că Ministerul Afacerilor Interne ne-a anunțat că poliția, armata și jandarmii și-au unit forțele pentru a construi „un zid în fața COVID-19”.

Mai degrabă în fața cetățenilor, pentru că, începând de miercuri, se aplică noi restricții pe teritoriul României, pentru că românii nu prea le-au respectat pe cele vechi. Cu toate acestea, o majoritate covârșitoare a populației declară că le susține, într-un sondaj al INSCOP. Potrivit sondajului, cei mai mulți români vor ajutor de la stat pentru a trece de criza economică declanșată de epidemie.

Iar Guvernul pare dispus să livreze. Florin Cîțu, ministrul finanțelor, a transmis că beneficiarii de credite ar putea să-și suspende plata ratelor la bănci până la finalul anului. 

Situația nu este deloc ușoară. Nu doar că avem deja peste 900 de cazuri și 17 morți din cauza COVID-19, dar economia este aproape în blocaj. Iar măsuri de sprijin nu se discută doar în București, ci și în Bruxelles sau, mai bine zis, în toată Europa, dar centralizate de instituțiile europene.

Pentru că statele europene sunt foarte afectate de această epidemie. Spania a depășit la numărul de decese China, și merge pe urmele Italiei, iar numărul de cazuri crește rapid și în alte țări din Europa, care are deja peste jumătate din infectările raportate în toată lumea.

Recomandarea de lectură: Cum se susțin participanții la grupuri de suport când întâlnirile sunt interzise