Dăncilă una spune acasă, alta la Bruxelles. Îngrijorarea crește în Europa față de situația din România. Dragnea e pe cale să piardă unul din așii din mânecă în procesul său, iar jandarmul Cazan abia așteaptă un nou 10 august.

Viorica Dăncilă a mers la Bruxelles pentru a răspunde mai multor întrebări ale europarlamentarilor. La multe nu a răspuns, cum ar fi chestiunea mutării ambasadei la Ierusalim. La altele a mințit pur și simplu.

Întrebată dacă PSD spriijină referendumul din 6-7 octombrie, premierul țării noastre a spus, senină, fără să-i tremure măcar vocea, că nu, PSD nu sprijină și nu face campanie pentru referendumul ce se vrea „pentru familia tradițională”.

Cu o săptămână mai devreme, în deschiderea ședinței de guvern, Aceeași Dăncilă spunea clar că PSD a decis să sprijine asumat acest referendum inutil. A uitat de la mână până la gură? Sau asta e strategia: mințim, că nu se prinde nimeni?

După întâlnirea cu aceeași Dăncilă, Manfred Weber a avut o reacție sinceră: „Sunt extrem de îngrijorat de situația din România”. #PE

Tot o reacție sinceră a avut și jandarmul Cazan. Maiorul Laurențio Cazan, cel care a coordonat operațiunea de evacuare a protestatarilor din Piațai Victoriei, nu are niciun regret. „Dacă mîine ar fi 10 august, aș lua aceleași măsuri”, a spus jandarmul, la ieșirea din Parchet.

Liviu Dragnea are o cumpănă la CCR. Momentul greu va fi când se vor discuta modificările la Codul Penal, dar judecătorii i-au dat de înțeles că nu acceptă noua formă a abuzului în serviciu. O decizie care îi închide o portiță liderului PSD de a scăpa de închisoare.

Apropo de închisoare: Ion Ficior a fost tartorul deținuților de la Periplava, acolo unde peste 100 dintre ei au murit. Torționarul a ajuns, la rândul lui, în închisoare, iar miercuri și-a dat ultima suflare chiar într-un penitenciar. Ironia sorții.

Revenind la referendum, însă, Tăriceanu face un pas în lateral. ALDE nu se va implica în acest referendum, iar alegătorii sunt îndemnați să voteze după propria conștiință.

Însă Biserica Ortodoxă se implică cu toate mâinile, dar asta nu-l deranjează pe liderul UDMR. Kelemen Hunor, este de părere că Biserica are "o atitudine foarte bună" când îndeamnă lumea să meargă la vot, deoarece democrația înseamnă participare și prezență la vot.

Recomandare de lectură: Lui Trump îi este frică de campania #MeToo. Și o arată. (Washington Post)