După ce săptămâna trecută a spus cu seninătate mai multe neadevăruri în timpul unei întâlniri cu eurodeputații socialiști, Viorica Dăncilă a trecut la nivelul următor: a venit cu mai multe dezinformări chiar în plenul Parlamentului European.

Premierul Viorica Dăncilă a acuzat, în fața foștilor ei colegi din Parlamentul European, dezinformarea Comisiei Europene, susținându-și afirmațiile cu alte dezinformări. Nici colegii Vioricăi Dăncilă din PSD nu s-au lăsat mai prejos, iar unele afirmații făcute în timpul dezbaterii de miercuri din plenul de la Strasbourg au fost de-a dreptul mincinoase.

Dar PSD și Dăncilă nu au făcut decât să continue „apărarea țării” prin prezentarea unor jumătăți de adevăruri sau ale unor neadevăruri de-a dreptul, cum a fost și în cazul întâlnirii de săptămâna trecută cu europarlamentarii socialiști, de la Bruxelles, sau în ședința de luni a Comisiei LIBE.

Totuși, majoritatea eurodeputaților nu a căzut în plasa pregătită de Guvernul român și au atacat probleme punctuale, ba chiar au avertizat direct România să nu o ia pe calea deschisă de Polonia și Ungaria. #PE

NIci prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, nu s-a arătat prea blând cu Guvernul, spunând că - deși Comisia va continua dialogul cu Executivul de la București - nu va ezita să ia măsuri brutale dacă acesta va deraia de la valorile europene.

Reîntoarsă la București, Viorica Dăncilă a ținut să reia o teză predilectă a PSD, susținând că Timmermans este dezinformat, asta după ce s-a prefăcut că nu știe de unde își ia Comisia datele pentru MCV și cine redactează raportul care va fi gata în această lună.

Dar prestația Vioricăi Dăncilă a smuls aplauze, explicabil, din partea liderilor coaliției de guvernare, în timp ce opoziția a acuzat-o că a deformat realitatea. Chiar și magistrații au reacționat la discursul premierului de la Strasbourg, criticând afirmațiile grave, nesusținute factual și nepermise într-un stat de drept, după cum consideră CSM „acreditarea ideii că prin... orice sesizare adresată de justițiabili, inclusiv plângerile vizând magistrații ..., se creează un sistem de presiune asupra magistraților vizați de aceste plângeri”.

Dar nu-i nimic, de la Strasbourg, Tudorel Toader a anunțat o nouă ordonanță de urgență pentru legile justiției, care ar fi deja agreată cu Comisia de la Veneția.

În acest timp, la București, guvernatorul Mugur Isărescu încă îi consideră pe clienții băncilor imaturi și anunță intenția BNR de a introduce, pentru prima dată după mai bine de un deceniu, măsuri de limitare a creditării.

Recomandarea de lectură vine din The Guardian: Turcii au parte de un nou început... în privința numelor de familie.