Campania electorală este în plină desfășurare, iar politicienii români nu au excelat niciodată la capitolul responsabilitate.

Cu alegeri locale peste trei săptămâni și campania pentru parlamentare o lună mai târziu, este de așteptat ca politicienii autohtoni să-și dea în petic.

Parlamentul a și început, de altfel, cu propusa modificare a rectificării bugetare, care forțează majorarea pensiilor cu 40%, deși guvernul a propus o creștere cu doar 14%. O dovadă exemplară de „responsabilitate”, în contextul unei situații economice complicate, provocată de epidemia de coronavirus, și cu o gaură serioasă în bugetul public.

Dar nu este nici pe departe singura dovadă de utilizare „libertină” a banului public. Gabriela Firea insistă să testeze bucureștenii de COVID-19 din banii Primăriei. După repetate încercări de a organiza diverse variante de testare, inclusiv pe stadion, Consiliul General a aprobat planul primăriței de a da bani elevilor și profesorilor pentru testele COVID-19. Mai precis, 50 de milioane de lei pentru a testa 250.000 de elevi și alte câteva milioane pentru testarea profesorilor, personalului medical și altor categorii de angajați.

Ce-i drept, două treimi dintre părinți doresc ca școala să înceapă fizic, astfel că posibilitățile de infectare vor crește. Încă nu știm exact cum vor arăta primele zile de școală, dar știm cum arată infectările la nivel național.

Totuși, problemele Primăriei ar trebui să fie altele: traficul, poluarea, conductele fostei RADET, dat fiind că Bucureștiul este probabil una dintre puținele capitale din lume în care sunt probleme reale cu furnizarea de apă caldă, iar iarna se apropie.

Iar tot contextul acesta politic nu poate rămâne fără urmări: leul se depreciază. Deocamdată, BNR vorbește de contextul internațional, dar guvernatorul a avertizat în repetate rânduri în privința cheltuirii cu responsabilitate a banului public, iar resursele de împrumut se vor epuiza la un moment dat.

Recomandarea de lectură: Cum arată recesiunea curentă comparativ cu alte perioade de regres economic, via World Economic Forum