Schimbările climatice vor continua să afecteze omenirea chiar dacă am stopa de mâine toate emisiile de gaze cu efect de seră. Așa că cel mai bine ar fi să ne obișnuim să trăim cu ele.

Chiar dacă oamenii ar opri de mâine toate activitățile cu emisii poluante, clima a evoluat deja, așa că ar fi mai bine să ne adaptăm pentru o lume în care schimbările climatice sunt realitatea, nu o posibilitate. Așa consideră Comisia Europeană, care a anunțat miercuri o nouă strategie pentru adaptarea la schimbările climatice, ce își propune să pregătească societatea și economia UE pentru a-i asigura viitorul.

De data aceasta, Comisia pune mai mult accent pe soluții, decât pe definirea problemei, și pe aplicarea concretă în locul planificărilor. Iar Executivul UE ne transmite că toate nivelurile societății trebuie să contribuie la construcția unei Uniuni reziliente la schimbările climatice.

Idei în această direcție apar și din lumea sportului, care nu mai vrea doar indicații de la autorități, ci vrea să profite de popularitatea în rândul suporterilor pentru a a-i educa în privința problemelor de mediu. Cu atât mai mult cu cât fotbalul se pregătește de un eveniment unic în istoria Campionatelor Europene, iar ecologiștii au criticat formatul ediției 2020 (amânată din cauza pandemiei pentru 2021).

De altfel, pandemia este un bun prilej pentru schimbări de amploare în interiorul societăților și economiilor. Iar UE încearcă să protejeze oamenii care ar putea fi afectați de schimbarea modului de lucru. Comisia vrea să vadă cum pot fi îmbunătățite condițiile de muncă pentru persoanele care lucrează prin intermediul platformelor digitale.

Dar mai întâi trebuie luate măsuri pentru a rezolva pandemia. Șefii de stat și de guvern din UE se vor reuni, în videoconferință, pentru a discuta acțiunile în domeniul sănătății și coordonarea luptei împotriva COVID-19. România donează vaccinuri Republicii Moldova, în timp ce Israelul se folosește de vaccinuri pentru a câștiga sprijin diplomatic.

Dar vaccinarea nu va elimina prea rapid restricțiile, cel puțin în Germania. Cancelarul Angela Merkel refuză să trateze diferit persoanele vaccinate față de cele nevaccinate, susținând că nu se vor ridica restricțiile doar pentru persoanele vaccinate.

În alte știri:

Discuții despre participarea la Jocurile Olimpice

„Investiții” în mănăstirea românească de pe muntele Athos

Elicoptere ale armatei SUA vin la baze din România

O prelungire cu 10 ani regulile actuale privind roamingul în UE

Șeful statului și-a dat OK-ul pe eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor

Recomandarea de lectură: Care e abordarea schimbărilor climatice peste Ocean, după instalarea administrației Biden, via The Atlantic