După plecarea lui Liviu Dragnea, în PSD începe lupta pentru putere. De partea cealaltă, USR-PLUS se gândește la răsturnarea guvernului printr-o moțiune de cenzură.

După rezultatul neașteptat de slab obținut la europarlamentare, PSD a fost năucit de o nouă lovitură: Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare și a ajuns la Penitenciarul Rahova. ”S-a închis uşa dreptăţii”, după cum a conchis unul dintre românii care s-au dus la Rahova pentru a asista la căderea celui considerat până ieri cel mai puternic politician al României.

Rămași fără lider, social-democrații se reunesc marți în două ședințe pentru a vedea ce vor face în continuare. Președinte interimar conform statutului PSD, Viorica Dăncilă a ieșit luni seara înconjurată de mai mulți lideri și miniștri social-democrați, încercând să dea impresia de unitate. 

Dar în culise au apărut deja nemulțumirile față de deciziile lui Dragnea. Mai mulți lideri PSD încearcă să o convingă pe Viorica Dăncilă, să elimine de pe lista pentru Parlamentul European patru candidați, Carmen Avram, Chris Terhes, Tudor Ciuhodaru și Maria Grapini, impuși pe listă de Dragnea. Cei patru sunt pe locuri eligibile, în timp ce fostul europarlamentar și ministru pentru Afaceri Europene Victor Negrescu ar putea rata intrarea în Parlamentul European. #PE 

Piața Victoriei a fost din nou gazda unor protestatari, care au ajuns și în fața sediului MAE, unde și-au manifestat solidaritatea cu Diaspora și au cerut demisia șefului diplomației, Teodor Meleșcanu. După ce a organizat lamentabil alegerile în Diaspora, Meleșcanu a reușit să enerveze lumea și mai mult după ce a susținut că românii din străinătate n-au fost umiliți stând la cozi. A revenit a doua zi și și-a cerut scuze românilor care n-au putut vota.

Cealaltă tabără dă semne că vrea să preia guvernarea. Dan Barna a anunțat că USR va începe, în zilele următoare, negocierile în Parlament pentru depunerea unei moţiuni de cenzură şi ar putea susţine un Executiv non-PSD, fără să facă parte din el. Klaus Iohannis a felicitat învingătorii și a precizat că PNL și USR-PLUS "pot pun baza unei colaborări pentru o alternativă la actuala guvernare eșuată a PSD".

Recomandarea de lectură a redacției: Un text mai vechi al lui Andrei Crăciun, prevestind căderea lui Dragnea: Faraoane!