Premierul Florin Cîțu și PNL au forțat Constituția pentru a evita un vot de încredere înainte de congres. Dar tocmai când premierul se vedea pe cai mari, acesta va fi nevoit să-și înfrunte adversarii în Parlament mai devreme decât se aștepta.

PSD te-nalță, PSD te coboară! - aceasta poate fi lecția lunii septembrie pentru premierul Florin Cîțu.

Doar absența PSD de la ședințele Birourilor Permanente au făcut ca moțiunea de cenzură depusă de AUR și USR PLUS să nu fie votată timp de mai bine de trei săptămâni. PSD a fost de acord cu PNL să aștepte decizia Curții Constituționale la sesizarea Guvernului împotriva moțiunii, chiar dacă această sesizare viza forma (că Guvernul nu a fost anunțat de Parlament în timp util) și nu fondul (textul moțiunii și necesitatea organizării unei dezbateri în care autorii să-și prezinte argumentele, iar Guvernul să se apere, și a unui vot de încredere).

Când, în sfârșit, a venit decizia CCR - convenabil, după congresul PNL la care Cîțu a fost ales președinte al partidului - tot PSD a speculat cel mai bine momentul. Sesizând că, deși CCR permite continuarea traseului firesc al unei moțiuni de cenzură, este nevoie ca mai întâi să vină și motivarea deciziei, social-democrații au depus propria moțiune, cu care amenințau încă dinainte ca reprezentanții USR PLUS să-și imagineze că vor pleca din guvern.

Acum, puși în fața unui text care le critică colegii din guvern, parlamentarii USR PLUS trebuie să decidă dacă înghit pastila amară doar pentru a-l da jos pe Cîțu din fotoliul de premier sau încă mai sunt speranțe ca actuala coaliție să continue.

Timpul e scurt: marțea viitoare vom ști dacă actualul guvern mai poate continua.

De cealaltă parte, liberalii au și ei o alegere grea în față: să-l susțină în continuare pe Florin Cîțu, pe care l-au luat în brațe cu un entuziasm mimat la congresul din weekend, sau să-l debarce la mai puțin de-o săptămână după ce l-au uns șef.

Sau e doar un spectacol de circ ieftin, pus în scenă de aceiași mânuitori de marionete, care ne-au adus în Parlament specimene de un prost gust desăvârșit, iar la guvernare oameni care doar mimează respectul față de lege.

În acest timp, coronavirusul zburdă liber și face tot mai multe victime, prețurile la energie își continuă neobosite ascensiunea, iar la iarnă bucureștenii tot nu vor avea căldură, deși vor plăti mai mult, cel mai probabil.

Din tot acest spectacol, câștigă doar PSD, un plus de capital politic. De pierdut, pierde România!

Recomandarea zilei: Un punct de inflexiune pentru automobilele electrice? din The Atlantic