Guvernarea prin asumarea răspunderii, o nouă găselniță prin care Executivul Ludovic Orban încearcă să aplice anumite măsuri. Dacă totul merge invers decât vor liberalii, soarta lor s-ar putea să fie exact ca cea a Guvernului Dăncilă.

Penalii (persoanele condamnate definitiv de instanță) care cândva se aflau la conducerea țării și au fost decorate cu diferite ordine, s-au trezit acum cu medaliile din piepturi luate înapoi, după o decizie a președintelui Klaus Iohannis. Acțiunea aceasta nu duce la transformarea acelor persoane în unele oneste, dar reprezintă un gest normal într-o democrație cât de cât funcțională.

Agenția americană de rating Standard & Poor's (S&P) le dă din nou o palmă peste obraz celor care au susținut, susțin și sigur vor susține în continuare că economia României duduie sau că fiscalitatea este printre cele mai prietenoase din Europa.

După aproape trei ani de guvernare de stânga prin Ordonanțe de urgență, aprobate pentru urgențele unui grup restrâns de interese, acum a venit rândul unei guvernări de dreapta prin asumări de răspundere (detalii aici despre ce înseamnă asumarea răspunderii guvernamentale).

În lupta de a repara dezastrele lăsate de PSD, asumarea răspunderii guvernamentale intră astăzi în procedură parlamentară. Prevederi dintr-o controversată lege a justiției, abrogarea unei OUG care prevede că elevii nu beneficiază de transport interjudețean gratuit și legea plafoanelor pentru 2020 sunt cele trei pachete de legi cu care Guvernul Orban vine în Parlament. Deocamdată!

Decoamdată, pentru că, potrivit aceluiași premier, dacă Parlamentul nu adoptă legea bugetului de stat până pe 31 decembrie, el e pregătit să își asume răspunderea și aici. Decizia ar fi una fără precedent și ar ridica multe semne de întrebare despre funcționarea instituțiilor fundamentale ale statului și de ce Guvernul vrea să fie superior Parlamentului, când Constituția spune altceva.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat Pactul ecologic european și le transmite celor care se plâng de costurile acestuia că nu trebuie să uite cât ar costa lipsa de acțiune, costuri ce cresc an de an. 

Recomandare de lectură: BBC.com - Could Earth’s entire population live in one mega-city?