Cu câteva zile înainte de alegerile pentru un nou președinte al PNL, premierul în exercițiu, un membru al partidului liberal și candidat la congres, anunță finanțări pentru autorități locale. Unde am mai văzut asta recent?

Ca și Florin Cîțu în urmă cu câteva luni, Nicolae Ciucă anunță disponibilitatea unor finanțări lejere pentru primari înainte de alegerea unui nou președinte al PNL. Cîțu și-a „cumpărat” liniștea pentru doar jumătate de an, cât va rezista Ciucă?

Pe final de vară, în 2021, Cîțu era în plină campanie pentru președinția PNL. Un prim-ministru pe val, cu majoritatea liderilor de la nivel central în spate și cu binecuvântarea președintelui Klaus Iohannis, Florin Cîțu a anunțat cu surle și trâmbițe programul numit Anghel Saligny, care promitea finanțări fără mari bătăi de cap pentru autorități locale. Și nu puține, ci peste 10 miliarde de euro.

Mare diferență între programul lui Cîțu și celebrele PNDL promovate de fostul lider social-democrat Liviu Dragnea - în paranteză fie spus, tot în prag de alegeri - nu era, probabil de aici și ideea numelui care să-i dea o aură mai elegantă, iar graba lui Cîțu de a adopta acest pachet înainte de congresul care urma să-l „ungă” șef al PNL a dus la ruptura definitivă cu USR.

Aproximativ o lună mai târziu, Cîțu era președinte al PNL, dar nu mai era premier, fiind demis prin moțiune de cenzură de voturile parlamentarilor AUR, PSD și USR.

În scaunul de la Palatul Victoria a fost aburcat apoi Nicolae Ciucă, un fost militar, caracterizat acum drept „neconflictual” - o altă paranteză, și Viorica Dăncilă a fost prezentată așa de Liviu Dragnea - care a cimentat căsătoria din interes dintre PNL și PSD.

Că o fi fost pandemia, că o fi fost războiul sau alte cauze, cert e că banii promiși de Cîțu nu prea au ajuns la primari, astfel că liderii locali s-au revoltat și au cerut demisia șefului partidului. Rămas doar cu Vîlceanu, Stolojan și, probabil, cheile de la sediu, Cîțu s-a conformat și și-a depus demisia, iar liberalii au pus-o de un nou congres în chiar weekendul următor.

La congres trebuie reales, pardon, ales premierul, astfel că Nicolae Ciucă se pregătește să preia bastonul de președinte al PNL. Și cum altfel se putea asigura majoritatea covârșitoare - sau, de ce nu, unanimitatea - dacă nu cu promisiunea deblocării banilor pentru primari?

Ba, mai mult, premierul a supralicitat, suplimentând PNDL 3 cu o treime - o nimica toată de vreo 3 miliarde de euro.

Cu o susținere construită cu atâta „migală”, cât va rezista Nicolae Ciucă la vârful PNL?

În alte știri: 

Bani europeni pentru țările care gestionează refugiați din Ucraina

Ajutorul pentru Ucraina dat de UE este încă mult mai mic decât banii plătiți Rusiei 

Europa strânge relațiile cu Zelenski și îi cam întoarce spatele lui Orban

În schimb, șeful guvernului maghiar se uită tot mai înspre est

Recomandarea zilei: BBC scrie despre fiicele lui Putin, vizate acum de sancțiuni