Ocupați cu urmărirea circului politic ajuns la un nou nivel de degradare, am uitat să tragem suficiente semnale de alarmă privind preluarea puterii civile de către un militar - chiar și fost - într-o democrație și așa fragilă.

Prea puțin conectată în general la dinamica europeană, România continuă să băltească într-un balcanism care adoră formele fără fond. Ultima găselniță - venită din partea unui președinte care părea altceva - e numirea unui fost militar la conducerea guvernului. Vrem să fim originali cu orice preț.

Decizia nu prevestește nimic bun. Poate generalul Ciucă are merite profesionale - deși unii i le contestă - dar comunicarea nu e punctul său forte. E drept că autoritățile române nu au fost niciodată bine pregătite la acest capitol, dar ”abordarea cazonă” e puțin probabil să aducă ceva progres în această direcție. Și la nivel de transparență am putea avea schimbări și nu în bine. Oricum de la debutul pandemiei, oamenii de prin ministere și de la Victoria ”s-au baricadat” și refuză să ofere informații. De la președinte în jos, instituția purtătorului de cuvânt e moartă. 

Acordul de guvernare a fost semnat departe de ochii presei, iar liderii partidelor din coaliție au evitat să iasă împreună pentru a face declarații. Florin Cîțu nu a fost prezent nici la ședința plenului reunit, apărând meteoric doar la vot.

Prima măsură a guvernului e încurajatoare: se reiau concursurile pentru instituțiile publice, pentru că asta îi lipsea României: noi bugetari. Astăzi are loc o a doua ședință dedicată rectificării bugetare. Fostul premier s-a arătat contrariat de estimarea de 7% de până la sfârșitul anului, a noului guvern, spunând că "să mai faci 2 puncte procentuale deficit în ultima lună este enorm". E foame de bani.

Președintele e convins că s-a terminat criza politică, astfel că le-a cerut noilor miniștri să livreze, pentru că oamenii s-au săturat de promisiuni și vor să vadă fapte. Generalul Ciucă va avea de trecut un examen dificil. Are de gestionat o pandemie, o campanie de vaccinare care a fost un eșec până acum și o coaliție complicată, căreia nimeni nu-i dă prea multe șanse nici măcar pe termen scurt. Totul cu un cabinet în care cei mai mulți au ajuns pe bază de relații și recomandări din partid, nu ca urmare a competențelor. Emilia Șercan a descoperit că noul ministru al agriculturii a fost ofițer "Doi ș’un sfert”. Și e abia începutul. Cine știe ce vom mai descoperi despre noii miniștri.

USR intră în opoziție și îi face deja ”ochi dulci” fostului președinte al PNL Ludovic Orban și liberalilor care i s-au alăturat.

Alte știri:

"Istoria Evreilor. Holocaustul", predată din anul școlar 2023-2024 #MINDSET

Startup eston câștigă un premiu-investiție de 350.000 de euro în România

UE vrea mai multă transparență în ceea ce privește publicitatea politică online

Eurodeputații solicită introducerea rapidă a pașaportului european de securitate socială

Recomandarea de lectură a redacției: BBC Online - Covid: New heavily mutated variant B.1.1.529 in South Africa raises concern