Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a transmis un mesaj dur președintelui american Donald Trump. Palestina și-a rechemat ambasadorul din România. Este un gest diplomatic dintre cele mai grave. În țară, Iordache pare că știe ceva.

„Cu așa prieteni, cine mai are nevoie de dușmani?”, a scris Donald Tusk pe Twitter, exact „locul de joacă” preferat al lui Donald Trump. Și chiar la el s-a referit președintele Consiliului European.

Remarca dură a lui Tusk, de altfel un tip calm, vine în contextul mutării la Ierusalim a ambasadei americane, dar și a retragerii Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul.

Și România face pregătiri pentru mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Decizia nu e încă luată definitiv, iar președintele ar mai putea avea un cuvânt de spus. Cert este că în acest moment România renunță la multe zeci de ani de neutralitate în ceea ce privește situația din Orientul Mijlociu printr-o decizie marca PSD.

Teodor Meleșcanu a spus că schimbarea sediului unei ambasade nu intră în atribuțiile președintelui din Constituție.

În aceste condiții, Palestina a avut una dintre cele mai dure reacții diplomatice: și-a rechemat pentru consultări ambasadorul său de la București.

Tot la București, tot marca PSD: Florin Iordache „Altă întrebare” știe deja ce va face Curtea Constituțională cu legile Justiției, deși dezbaterea va începe pe 30 mai.

Într-un moment de sinceritate și provocat de deputatul Stelian Ion (USR), Iordache a spus inclusiv că CCR nu va aștepta vreun aviz de la Comisia de la Veneția. Rămâne de văzut dacă Iordache este doar un profet PSD sau chiar știe dinainte ce vor face judecătorii de la Curtea Constituțională.

Comisarul European Corina Crețu merge joi în Republica Moldova, unde se va întâlni cu premierul Pavel Filip, cu viceprim-ministrul pentru integrare europeană, Iurie Leancă, și cu ministrul Agriculturii, Liviu Volconovici. Vizita are loc în contextul dezvoltării regionale și creșterii economice în Republica Moldova.

Fără roaming între România și Republica Moldova. Inițiativa de eliminare a tarifelor la roaming urmează să fie discutată în cadrul următoarei ședințe comune a Executivelor de la Chișinău și București. #BST

Comisia Europeană a propus diminuarea sumelor acordate Politicii Agricole Comune (PAC) în exercițiul financiar 2021-2027 și una dintre căile de a atinge acest obiectiv este plafonarea plăților directe la 60.000 de euro. România spune din nou că nu este de acord cu plafonarea subvențiilor în viitoarea PAC. #AGRI

Recomandare de lectură: un video reportaj de 3 minute dintr-o ambulanță în Gaza, în timpul conflictului dintre israelieni și palestinieni după mutarea ambasadei SUA la Ierusalim (New York Times).