Secția de investigare a magistraților nu are un șef validat de CSM și nici un ministru care să o susțină, dar totuși nu sunt semne că urmează să dispară.

Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) a fost marți un nou motiv de contre între Ana Birchall, ministrul justiției, și Lia Savonea, președintele Consiliului Superior al Magistraturii.

Este de notorietate deja că cele două doamne care se ocupă, momentan, de administrarea domeniului justiției nu se înghit reciproc, dar disputa a ajuns la un nou nivel după ce Lia Savonea nu a reușit să o impună pe Adina Florea la șefia SIIJ, secție a cărei organizare a fost dezaprobată de actualul ministru.

Mai precis, Ana Birchall a anunțat că grupul de lucru interministerial coordonat de minister nu susține funcționarea Secția de investigare a infracțiunilor din justiție în această formă. De cealaltă parte, șefa CSM i-a solicitat ministrului să spună dacă a agreat cu Procurorul general american, William Barr, asupra unei „foi de parcurs” cu privire la întărirea statului de drept din România.

Să nu uităm că secția specială a dispus și anchetarea fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi, chiar în plin proces de selecție a procurorului-șef european. Dar îndelungatul proces s-ar putea încheia chiar în această săptămână dacă și Consiliul UE ia decizia desemnării Laurei Kovesi ca șef al Parchetului European.

Cert este că plenul CSM nu a reușit nici din cea de-a cincea încercare să o valideze pe Adina Florea la șefia secției speciale a cărei înființare a iritat atâția magistrați.

În schimb, efectele celor doi ani și jumătate de atacuri neîncetate asupra justiției nu s-au estompat după condamnarea lui Liviu Dragnea. Curtea Supremă a amânat judecarea dosarului în care Darius Vâlcov a fost condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani, deoarece Curtea Constituțională nu a motivat încă decizia pe completurile specializate, decizie adoptată pe 3 iulie.

Dar, chiar și în eventualitatea în care guvernul PSD va cădea în urma unei moțiuni de cenzură, nu este cert că România nu va fi guvernată în continuare tot de social-democrați. Sau cel puțin așa speră fostul premier Victor Ponta. „După ce pică Guvernul Dăncilă, eu o să mă duc la foștii mei colegi de la PSD și la actualii colegi de opoziție de la ALDE și o să le propun să facem un document prin care să-i spunem domnului președinte Iohannis că nu mai e Dăncilă, uitați de ea, că nici nu e parlamentar, dar noi ăștia 260 am obținut în 2016 aceste mandate și vă propunem să ducem guvernarea la bun sfârșit până la alegerile următoare", a declarat Ponta, fondator al Pro România.

Rămâne de văzut dacă PNL și USR vor susține o moțiune de cenzură doar pentru a-l aduce pe Ponta înapoi în Guvern.

Și totuși există încă posibilitatea că România ar putea rămâne fără acest Executiv, care nu s-a ținut de cuvânt în privința subiecte pe care le-a agitat intens, dar în privința cărora nu a făcut mai nimic, precum standardele duble ale produselor alimentare. ANPC a anunțat că din produsele pe care le-a comparat cu cele vândute în vest, a constatat diferențe la peste 20%. Dar ANPC este aceeași autoritate de protecție a consumatorului care a decis să nu participe la un studiu comparativ organizat de Comisia Europeană la nivelul UE pentru a evalua problema standardelor duble.

Recomandarea de lectură vine din Financial Times: Ce crede Bill Gates că ar trebui investitorii pentru a ajuta la reducerea emisiilor de carbon