Soarta procurorului-șef rămâne în mâna președintelui, dar ministrul justiției a preluat textele PSD și amenință cu Curtea Constituțională.

Din CSM în CCR. 

Ministrul justiției nu i-a convins ieri pe procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) de temeinicia motivelor pentru revocarea procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Laura Codruța Kovesi i-a răspuns, punctual, ministrului Tudorel Toader, care a reluat acuzațiile din raportul prezentat săptămâna trecută, fără a aduce dovezi în plus.

Este drept că avizul CSM este doar consultativ, dar el ar putea influența decizia președintelui Klaus Iohannis. Însă Tudorel Toader a dezvăluit că nu și-a epuizat toți așii din mânecă, sugerând că va fi sesizată Curtea Constituțională (CCR) pe motiv de conflict între autorități, în cazul în care Iohannis o va menține în funcție pe Laura Codruța Kovesi.

De fapt, ministrul nici măcar nu se mai bazează pe instituțiile statului, ci apelează la judecata poporului. „Ce-am spus eu, ce-ați spus dvs, sigur nu va judeca doar secția de procurori (a CSM), sigur vor judeca românii, societatea în general și convingerea mea e că adevărul iese la suprafață”, i-a spus ministrul procurorului-șef al DNA.

Toader este supărat pe Laura Codruța Kovesi și pentru că nu i-ar fi trimis bilanțul instituției pe care șefa DNA urmează să-l prezinte astăzi și a anunțat că nu va fi prezent la ceremonie.

Șefa directă a ministrului, premierul Viorica Dăncilă, s-a spălat pe mâini. „Domnul ministru a venit cu un raport de evaluare din punctul dumnealui de vedere, un raport argumentat. Acesta trebuie să-și urmeze cursul, iar cei care vor hotărî vor trebui să fie tot cei din justiție. Bineînțeles, răspunsul final va fi la domnul președinte Iohannis”, a spus Dăncilă, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Chișinău, împreună cu omologul moldovean, Pavel Filip.

În aceeași conferință, Dăncilă a susținut că România vrea să-și crească investițiile în Republica Moldova, iar Filip a anunțat că Transgaz a câștigat licitația de privatizare a Vestmoldtransgaz. Compania națională de tranzit a gazelor se pregătește acum de o investiție de zeci de milioane de euro pentru construcția unei conducte de la granița dintre România și Moldova până la Chișinău. #BST

Dacă am pornit de la DNA, să încheiem cu încă un anunț din zona procurorilor anticorupție. DNA a cerut închisoare cu executare pentru fostul premier Victor Ponta și fostul senator PSD Dan Șova în dosarul „Turceni-Rovinari”.

Recomandarea de lectură: Un portret Bloomberg al populistului care ar putea avea un cuvânt greu de spus în formarea viitorului guvern italian și, poate, în construcția europeană.