Pentru guvernanți, sunt doar niște numere. Dar pentru cei dragi sunt oameni, cu vise, cu aspirații, cu boli, cu șanse sau ghinioane.

De un an de zile se chinuie guvernul să ne convingă că este nevoie să stăm în case, să purtăm mască, să respectăm felurite restricții pentru ca autoritățile să pregătească spitalele pentru bolnavii de COVID.

Dar premierul vine nonșalant, pe final de martie 2021, și ne anunță că avem „un sistem de sănătate care așa a fost construit în ultimii 30 de ani de zile și pe care nu putem să-l schimbăm în două-trei luni de zile sau nici măcar un an”. De aceea, numărul acela de paturi la terapie intensivă nu pare a se mișca în sus, deși numărul blnavilor a crescut exponențial în acest an de pandemie, în care guvernul ne-a asigurat, de fiecare dată, că alocă bani, că vom fi tratați în paturi de spital și nu pe culoarele acestuia.

„Suntem aproape de numărul de 1.600, dar este pur și simplu un număr”, ne-a asigurat miercuri ministrul sănătății, Vlad Voiculescu. „Încercăm să facem și mai mult decât atât, dar ce pot să vă spun este că în fiecare zi, dacă zece paturi sunt disponibile astăzi în București, acele zece paturi vor fi ocupate cel mai probabil în următoarea jumătate de zi”, a continuat el.

Dar premierul ne-a transmis din nou că lucrează „cu specialiștii să încetinim răspândirea virusului, o perioadă”. Dacă anul trecut limitam extinderea epidemiei pentru ne întări sistemul medical (după cum s-a văzut), anul acesta obiectivul declarat este accelerarea campaniei de vaccinare. „După aceea, veți vedea că lucrurile se vor schimba”, promite prim-ministrul Florin Cîțu.

Numerele prezentate chiar de cei doi oficiali nu arată bine, dar premierul încearcă să ne convingă că deciziile luate de guvernanți sunt bune, ba chiar restricțiile noastre nu sunt chiar atât de drastice ca în restul Europei: „România are astăzi, zilnic, peste 6.000 de cazuri; în decembrie aveam 4.000 de cazuri. Era clar că trebuia să luăm o măsură, trebuia să venim cu măsuri suplimentare. Și am venit cu măsuri suplimentare care, și astăzi, sunt cele mai relaxate din Uniunea Europeană. Nu printre cele mai relaxate; sunt cele mai relaxate din Europa!” 

Nu vă simțiți mai relaxați acum?

În alte știri:

Ministerul Sănătății vrea să „le predea” elevilor lecții despre prevenirea COVID

Cum se amplifică protestele anti-restricții

Și ce amenzi au primit protestatarii

Câte vaccinuri a cumpărat UE până acum

Evazioniștii scapă de închisoare dacă achită prejudiciul

Fermierilor români începe să le placă munca în comun - cum se dezvoltă cooperativele agricole #AGRI

Recomandarea zilei este una atipică pentru că astăzi vă recomandăm chiar o nouă secțiune a site-ului EURACTIV, în care vă propunem să vă promovați proiectele finanțate cu fonduri europene.