Centenarul Unirii ne dezvăluie, dacă mai era nevoie, două Românii greu de reconciliat.

Replicile la mitingul aranjat al PSD de sâmbătă au venit duminică seara prin protestul #rezist din Piața Victoriei și luni seara prin huiduielile cu care a fost întâmpinată pe Arena Națională Gabriela Firea, dornică să profite de performanțele Simonei Halep pentru a-și atrage un capital de simpatie. O mișcare total neinspirată a primarului Capitalei.

De înțeles cumva, ținând cont că cele două vin din Românii diferite. "Una e mai mică, mai omogenă, (...) cealaltă e mare, eterogenă, organizată”, observă antropologul Radu Umbreș.

Halep vine din lumea românilor care-și doresc o țară ca afară, în timp ce Firea vine din lumea celor care calcă totul în picioare pentru a-și scăpa pielea. Lumea lui Dragnea care evocă o nouă OUG 13 și a lui Tăriceanu care anunță o nouă tentativă a coaliției de a-i mai lua o prerogativă președintelui, pentru simplul motiv că nu e din aceeași tabără cu ei. 

Asociația "Forumul Judecătorilor din România" a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să apere independența sistemului judiciar față de atacurile reprezentanților puterii legislative și ai puterii executive. CSM a sesizat Inspecția Judiciară, Tăriceanu, în schimb, a caracterizat asociația drept ”un blog”, a cărui părere poate fi ignorată.

În dispreț față de regulile europene și față de România, senatorii au votat modificările la Codul Administrativ, deși Comisia Europeană a avertizat că din cauza acestora România ar putea pierde 553,19 milioane de euro.

Dacă guvernanții aruncă tot mai des acuze la adresa Bruxellesului, românii continuă să aibă încredere în Uniunea Europeană. La fel și frații de peste Prut. #BST

Uniune care lansează marți DiscoverEU, un program destinat tinerilor care doresc să descopere spațiul comunitar în această vară. #PE

Recomandarea de lectură a redacției: BBC - Trump and Kim: Historic handshake