În plină pandemie, elevii au primit două săptămâni de vacanță. Șeful statului, fost profesor, este și el absent din viața publică de două săptămâni.

În plin val patru al pandemiei, cu sute de morți înregistrate zilnic din cauza COVID-19, într-o țară cu guvern interimar și cu negocieri fără sens între potențialii membri ai unei noi coaliții, agenda publică a șefului statului nu arată nimic între 4 și 18 noiembrie.

O absență de două săptămâni, întreruptă doar de venirea, azi, în țară a comisarului european Thierry Breton, din cauza situației „îngrijorătoare generate de pandemia de COVID-19”.

Într-o criză politică provocată, în opinia multor comentatori, chiar de el, președintele Klaus Iohannis a ales să fie extrem de tăcut, chiar în contextul în care singurul punct în dezacord între PSD și PNL pare să fie numele premierului - o numire care este de fapt chiar apanajul președintelui țării.

Două săptămâni în care președintele nu a emis nicio părere nici despre ideea năstrușnică a rotației premierului - în contextul în care, repetăm, șeful statului numește șeful guvernului -, nici despre dorința PSD de a renegocia amplul plan de reforme din PNRR, o temă pe care Klaus Iohannis a susținut-o și promovat-o și nici măcar despre gestionarea pandemiei și vaccinarea împotriva COVID-19, care, iată, o ia din nou în jos.

Președintele așteaptă, probabil, ca partidele politice să îi livreze soluția pe masă, uitând că rolul său constituțional include exact funcția de mediator. Iar partidele s-au blocat la tema premierilor, deși par că s-ar fi înțeles asupra programului de guvernare.

Nu ne rămâne decât să sperăm că, după discuția cu comisarul Thierry Breton, președintele Iohannis decide să iasă din hibernare și să se implice mai mult în formarea unui guvern, măcar cu gândul de a avea o vacanță de iarnă liniștită.

Recomandarea zilei: Parenting with cannabis, via BBC