Partenerii lui Condrea în afacerea Hexi Pharma au fost puși sub acuzare, la fel și primul vinovat în cazul pacienților-cobai, Spitalul Sf. Pantelimon este vizat de Ministerul Sănătății după dezvăluirile GSP și un elicopter SMURD s-a prăbușit.

Au început primele puneri sub acuzare în cazul Hexi Pharma. Flori Dinu, directorul firmei este cercetată pentru complicitate la evaziune fiscală, în timp ce Miron Panaitescu, fost partener de afaceri a lui Dan Condrea, Uliana Ochinciuc, partenera de viață a lui Dan Condrea, și fratele acesteia, Radu Ochinciuc sunt acuzați de spălarea banilor.

DNA a aflat că după dezvăluirile din presă legate de dezinfectanții diluați, Dan Condrea a transferat o parte din banii aflați în conturile personale în conturile Ulianei și Radu Ochinciuc.

Procurorii au început și urmărirea penală împotriva Hexi Pharma pentru evaziune fiscală și spălarea banilor, dar și a CPS Chemical&Pharmaceutical Solutions LTD și Hatom Limited LTD, ambele fiind offshore-urile din Cipru, acuzate pentru complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor lui Dan Condrea și despre care procurorii spun că aceste societăți nu aveau un scop comercial real, nici un alt fel de activitate în Cipru, nu au angajați sau alți parteneri de afaceri, iar toate actele îndeplinite în numele lor aparțineau de fapt Hexi Pharma, singura rațiune pentru care au fost înființate fiind aceea de realizare a circuitelor comerciale fictive.

Banii se întorceau ori în conturile bancare personale ale lui Dan Condrea și ale tatălui acestuia (1.239.900 euro), ori în conturile a nouă firme controlate de Miron Panaitescu (2.768.050 euro). Procurorii au pus sechestru pe tot ce înseamnă imobile, autoturisme, utilaje, echipamente și instalații destinate procesului de producție sau conturi bancare.

O primă arestare a avut loc și în cazul pacienților-cobai pentru medicamente aflate în testări ilegale. Delia Podea, medic psihiatru din Arad, a fost arestată preventiv în dosarul în care sunt anchetați zeci de medici care ar fi făcut teste ilegale cu medicamente pe pacienții care nici nu știau că sunt folosiți drept cobai.

Ea este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual și fals material în înscrisuri oficiale după ce a falsificat rezultatele testelor și a întocmit dosare de pensionare pe caz de boală pentru persoanele care nu sufereau de afecțiuni psihice, înregistrându-i cu internare și cu tratament de specialitate. Psihiatrul le cerea și medicilor rezidenți ai Secției de Psihiatrie să facă astfel de ilegalități și să testeze medicamente experimentale pe pacienții sănătoși.

Tot în ceea ce privește sistemul medical defectuos, Ministerul Sănătății transmite că va trimite, săptămâna viitoare, Corpul de control la Spitalul Sf. Pantelimon să probeze informațiile publicate de jurnaliștii de la Gazeta Sporturilor despre modul în care sunt folosite medicamentele la unitatea ATI a spitalului.

Până atunci, Spitalul Sf. Pantelimon va continua ancheta internă începută astăzi în urma căreia șefa Secției ATI și asistenta șefă au fost deja suspendate.

Conform jurnaliștilor de la Gazeta Sporturilor, medicamentele pentru bolnavii care ajung în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului "Sfântul Pantelimon” sunt încuiate cu cheia pe care o au doar șefa secției sau asistenta-șefă, pe motiv că "se fură", iar medicii nu au acces la ele, fiind puși în situația de a alege cui dau un medicament și cui nu.

Un medic de la Secția ATI a spitalului Sf. Pantelimon le prezintă celor de la GSP și o înregistrare în care șefa secției spune că medicamentele nu ajung, deși Ministerul Sănătății le-a acordat în anul 2016 1.7 milioanede lei, iar ei trebuie să le dea cu prioritate pacienților tineri sau celor care merită și au mai multe șanse de supraviețuire, în timp ce farmacista spitalului a găsit în dulap sute de doze dintr-un antibiotic care figurau în baza de date că fuseseră date pacienților.

Ghinioanele se țin lanț de Sănătate și de SMURD. Joi, un elicopter SMURD Iași s-a prăbușit în Republica Moldova, în raionul Cantemir. Elicopterul avea patru persoane la bord și toate au fost găsite decedate. Toți membri echipajului SMURD erau români. Medicul și un asistentul erau de la Spitalul "Sfântul Spiridon" din Iași, iar pilotul și copilotul erau angajați ai Inspectoratului General de Aviație. Imediat după prăbușire au avut loc mai multe explozii.

În zonă ploua torențial și era ceață la momentul prăbușirii. Dimineață, echipajul SMURD a mai efectuat un zbor la Chișinău și se afla la cea de-a doua misiune și cea de-a 20-a misiune aeriană SMURD pe teritoriul Republicii Moldova. Elicopterul a fost cumpărat în 2012 de către Ministerul Sănătății cu 5 milioane euro și era singurul din dotarea SMURD Iași, având toate aparatele de intervenție specifice. Autoritățile au demarat anchete.

Mai sunt trei zile până la alegeri, iar Nicușor Dan a făcut public primul sondaj, care o dă drept câștigătoare pe candidata PSD Gabriela Firea, el aflându-se pe locul al doilea. Robert Turcescu și Cătălin Predoiu ocupă locurile trei și patru.

Pe plan extern, Germania a fost joi cea mai agitată țară. Trei din patru suspecți că ar fi susținători ISIS și plănuiau un atentat terorist în Düsseldorf, au fost arestați. Cel de-al patrulea se afla deja în arest preventiv, în Franța.

Și tot în Germania, parlamentarii au votat joi o rezoluție prin care uciderea a numeroși armeni în 1915, în timpul Imperiului Otoman, este calificată drept "genocid”, deși Turcia a avertizat Berlinul că vor exista consecințe în cazul adoptării rezoluției.

Recomandarea de lectură a redacției este astăzi o poveste semnată de echipa de investigații care a inspirat și cel mai bun film al anului la Oscar, Spotlight, de la Boston Globe, Conflict în numele grijei: E corect sau sigur ca un chirurg să opereze două persoane în același timp? E corect ca pacienții să nu știe asta? Conflictul continuă de ani de zile și nu s-a terminat încă.