PNL și USR PLUS au mai ”dezroșit” Capitala, dar PSD a câștigat, totuși, cele mai multe mandate la Consiliul General al Municipiului București.

PNL și USR PLUS au spart ”monopolul” PSD în Capitală, câștigând Primăria generală și cel puțin două primării de sector - 2 și 6 -, dar social-democrații au cel mai bun scor în cursa pentru Consiliul General al Municipiului București.

La Sectorul 1, Clotilde Armand retrăiește emoțiile din 2016, când a fost anunțată învingătoare duminică seara pentru a pierde apoi alegerile la o diferență foarte mică. Acum, ea acuză o tentativă de fraudă a contracandidatului PSD, actualul primar Daniel Tudorache. Acesta susține că el are mai multe voturi, dar USR a chemat poliția, acuzând faptul că s-au furat voturi. Rezultatele parțiale anunțate luni seara de BEC o dau câștigătoare pe Clotilde Armand.

După ce a numărat toată noaptea, Gabriela Firea și-a recunoscut în cele în urmă înfrângerea, lansând săgeți otrăvite către cei din ”familia” PSD, care au lovit-o.

Deocamdată, social-democrații au o singură primăria de sector, dar Marcel Ciolacu e de părere că Robert Negoiță va reveni în PSD.

În opinia liderului PSD, partidul său a obținut rezultate bune la alegeri, câștigând cele mai multe consilii județene.

Klaus Iohannis a felicitat PNL și Alianța USR PLUS pentru rezultatele obținute, afirmând că valul schimbărilor a început odată cu organizarea referendumului pentru justiție din 2019.

Valul schimbărilor se simte mai ales la nivelul marilor orașe, unde au ieșit victorioși candidați PNL și USR PLUS, dar trebuie remarcat și eșecul neașteptat al unuia dintre ultimii ”baroni” locali ai PSD: Marian Oprișan, care pierde, după aproape 20 de ani, șefia Consiliului Județean Vrancea.

În ceea ce privește aspectele negative, cel mai șocant este rezultatul din Sectorul 5, unde locuitorii l-au votat pe Piedone, condamnat în primă instanță la 8 ani de închisoare în dosarul Colectiv.

Recomandarea de lectură a redacției: Der Spiegel - The Most Dangerous Cult of Our Times: QAnon's Inexorable Spread Beyond the U.S.