Guvernul înceracă să repare oalele sparte de prețurile la energie, dar u îi iese fără amenințări. Amenințări însă vin și din alte părți, și par mult mai serioase.

Guvernul a propus o schemă de ajutor a consumatorilor casnici, puternic afectați de creșterea prețurilor la energie, atât de complicată, că se pare că unii furnizori nu au înțeles-o. Urmarea: facturi mari, adică exact situația pe care autoritățile au vrut să o evite.

Acum, sub presiunea publicului nemulțumit, guvernul încearcă să dreagă busuiocul, anunțând zeci de controale la furnizorii de energie electrică și gaze, ba chiar îndemnând consumatorii să îi reclame.

Guvernul pare însă să uite că principalii vinovați de creșterea prețurilor sunt producătorii de energie, și nu distribuitorii sau furnizorii, iar acolo ar avea chiar pârghii mai solide, dat fiind că majoritatea sunt deținuți de stat. Dar guvernul nu a anunțat nicio măsură în privința producătorilor, dar este gata să amendeze furnizorii că nu bifează corect căsuțele din factură. Și chiar dacă o elaborează corect, cei care furnizează energie electrică sau gaze nu vor putea să-și debranșeze clienții rău-platnici, pentru că statul consideră că greșeala este de partea celor care facturează, nu a consumatorilor.

În același timp însă, ministrul liberal al energiei pare să admită că a greșit atunci când a propus plafonarea prețurilor și compensarea în forma actuală, pentru că, pe lângă complicațiile generate în piața de energie, nici nu pare să fi stopat creșterea accelerată a prețurilor. De aceea, oficialii discută ca, la finalul actualei scheme, aceasta să fie înlocuită cu una mult mai simplă care prevede reducerea TVA la energie și eliminarea din facturi a unor contribuții strânse la bugetul de stat. De altfel, ideea nu e nouă, dar pare că guvernanții au evitat această soluție până acum pentru că a fost propusă inițial de USR.

Uneori, emoțiile țin loc de judecată și nu întotdeauna rezultatul final este pozitiv.

Emoții ne dă și varianta Omicron a coronavirusului, care este așteptată să infecteze unul din doi europeni. Dar, dacă în alte țări, ratele mari de infectare nu par atât de problematice, în România, unde populația vaccinată este mai redusă procentual, un număr atât de mare de cazuri nu poate fi de bun augur. Dar, nu vă faceți griji, România continuă să vândă din vaccinurile anti-COVID pe care le-a achiziționat. 

Nici Rusia nu ne scutește de emoții, cu cerințele ei exagerate adresate NATO și americanilor, iar câteva sute de protestatari bulgari ne-au readus în minte emoțiile trăite acum doar câteva săptămâni, când participanții la un protest din București au încercat același lucru pe care au vrut să-l facă și bulgarii la Sofia - să intre în clădirea Parlamentului.

Aceeași senzație de deja-vu o întâlnim și când citim - iarăși - despre petreceri girate de premierul Boris Johnson, pe când condițiile privind contactul chiar între membrii unei familii erau de-a dreptul draconice în Marea Britanie. Ce se poate întâmpla la Londra aflăm dintr-o analiză a BBC, recomandarea de lectură a dimineții.