Uniunea Europeană nu a renunțat la planurile de extindere în Balcanii de Vest, dar mai întâi ar trebui să se gândească serios la reforma proprie.

„Iliescu judecat, pentru sângele vărsat!” - vechea strigare este tot mai aproape să se îndeplinească. Procurorii i-au transmis fostului președinte Ion Iliescu de ce este acuzat în dosarul Revoluției din 1989, la peste 28 de ani de la evenimentele care au dus la decesul a 709 persoane, și rănirea a peste 2.000 de oameni.

La Strasbourg, în plenul Parlamentului European, președintele francez Emmanuel Macron și-a prezentat viziunea privind viitorul Europei. Macron a denunțat tendința de a da vina pe UE pentru eșecurile administrațiilor naționale și a criticat egoismul statelor membre: „Se pare să avem de-a face cu un fel de război civil: egoismul național și negativitatea par să aibă prioritate față de ceea ce ne leagă. Există o fascinație în creștere față de iliberalism”. #PE

Europenii „nu au renunțat la Europa”, a spus președintele Franței, care vrea o dezbatere privind migrația, o foaie de parcurs pentru reforma zonei euro, o reformă a sistemului bancar și o suveranitate la nivelul întregii Uniunii care să completeze suveranitatea statelor membre.

În ziua în care Macron dezbătea viitorul Europei cu eurodeputații și cu președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, Comisia anunța și propunerea de a deschide negocierile de aderare a Albaniei și Macedoniei la blocul comunitar. Continuă astfel planul de extindere în Balcanii de Vest, aprig susținut de Juncker, chiar în momentul în care discuțiile privind reforma Uniunii Europene se intensifică.

O altă problemă a UE este relația cu Rusia, iar Germania pare că și-a asumat un rol de mediator, care nu este întotdeauna agreat de alte state membre. După ce Marea Britanie și Franța au bombardat obiective din Siria, alături de americani, Angela Merkel a vorbit cu Vladimir Putin despre necesitatea reluării discuțiilor politice și diplomatice pentru rezolvarea conflictului sirian.

Dar esențială la nivelul întregii Europe rămâne dorința de ajuta. Aflați, dintr-un minunat reportaj realizat de colegii de la Report.md, ce cred comunitățile din nordul Republicii Moldova despre o investiție finanțată de elvețieni care le va schimba viața. #BST

Recomandarea de lectură: Paiele, combustibilul de viitor pentru Audi, de la Bloomberg.