Președintele Comisiei Europene a spus, în plenul Parlamentului de la Strasbourg, că UE trebuie să se concentreze asupra viitorului, nu trecutului.

Jean Claude Juncker, șeful Comisiei Europene, a avut câteva mesaje de transmis în plenul Parlamentului European: Mai întâi, le-a spus promotorilor Brexit că vor regreta ieșirea Marii Britanii din UE.

Cunoscut pentru discursurile sale directe, Juncker le-a transmis britanicilor că trebuie să vină cu propuneri mai concrete la problemele pe care le văd în negocierile cu UE. „Este timpul să convertim discursurile în tratate, angajamentele în acorduri, sugestiile generale și dorințele privind viitoarea relație în soluții specifice, care pot fi aplicate”.

În schimb, europenilor le-a transmis că blocul comunitar trebuie să privească mai mult spre viitor, nu spre trecut. În acest sens, Juncker a povestit despre vizita sa în Balcanii de Vest și despre planurile de extindere ale UE, încercând să sublinieze că există oameni din exterior care cred mai mult în proiectul european, decât chiar unii locuitori ai UE.

Apoi, Juncker și-a mutat atenția peste Ocean, vorbind despre protecționismul american și despre dorința europenilor de a promova comerțul liber. „Europa crede în comerțul deschis și liber, dar pe baza unor reguli valabile la nivel mondial”, i-a transmis Juncker lui Trump.

Uneori însă, statele din estul UE au alte griji decât războiul comercial cu americanii, fiind poate mai preocupate de migrație sau de amenințarea rusă. Pentru a mai reduce din problema refugiaților, Comisia pregătește o nouă legislație care să determine statele din afara Uniunii să accepte repatrierea azilanților respinși de țările membre UE.

În ceea ce privește acțiunile Rusiei, statele din flancul estic au început să ia problema în propriile mâini. O atenție majoră acordată securității, cheltuieli majorate pentru apărare și modernizarea armatelor sunt câteva dintre planurile pregătite de cele nouă state membre ale „Inițiativei Bucharest 9” (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia), care cer o mai mare coerență a acțiunilor NATO din această regiune.

Totuși, știrea zilei de marți a venit tot de la Washington. Donald Trump l-a demis pe șeful diplomației americane, Rex Tillerson, înlocuindu-l cu șeful CIA. Lui Mike Pompeo îi succede adjuncta sa, Gina Haspel, care devine astfel prima femeie care conduce serviciul american de informații.

În dimineața de miercuri însă, a fost anunțată moartea savantului britanic Stephen Hawking, cel mai strălucitor astru al cosmologiei moderne, cum îl numește the Guardian în recomandarea de lectură de azi.