PSD anunță sesiune extraordinară a Parlamentului pentru eliminarea pensiilor speciale, dar social-democrații sunt nemulțumiți de planurile foștilor parteneri de la PNL de revenire la votul în două tururi în alegerea primarilor.

Ședință productivă a conducerii PSD: social-democrații au agreat că vor eliminarea pensiilor speciale, dar nu vor ca liberalii să-și ducă la capăt dorința de a schimba votarea în alegerile locale.

Președintele Camerei Deputaților și președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat marți că va convoca sesiune extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale. Și tot Ciolacu a spus că le va scrie șefei Comisiei Europene, președintelui Parlamentului European și PES pentru a reclama „acest abuz” al liberalilor de a schimba legile electorale. „Nu ai dreptul, într-un stat democratic și european, sub nicio formă să modifici legile electorale cu 2-3 luni înainte de momentul electoral", a explicat Ciolacu.

PSD și PNL au fost, de altfel, artizanii schimbării inițiale, când au promovat alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin.

Și tot de la CEx al PSD, fostul premier Viorica Dăncilă le-a transmis liberalilor să o sune dacă vor soluții pentru dublarea alocațiilor. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se dublează alocațiile, dar guvernul PNL se gândește să amâne termenul de intrare în vigoare a legii.

În acest timp, instituțiile internaționale ne amintesc că trebuie să creștem investițiile publice, iar asta ar pune și mai mult bugetul sub presiune, în contextul în care cheltuielile cu salariile și asistența socială ocupă o felie tot mai babană din banii statului.

Iar Comisia Europeană tocmai a anunțat planurile sale de decarbonizare a continentului și un mecanism de finanțare a acestuia, iar România ar trebui să pregătească deja proiecte, dar și resurse, pentru Valea Jiului și zona carboniferă din Gorj. Iar eurodeputații români au subliniat că România are nevoie și de ajutorul autorităților europene pentru a atrage astfel de finanțări.

Recomandarea de lectură: Cum s-ar putea îmbunătăți raportările statistice ale UE după Brexit - Misterul surplusului comercial înregistrat de UE cu ea însăși, din Financial Times