Președintele Klaus Iohannis s-a filmat citind o declarație după ședința CSAT, pentru a ne transmite să nu ne fie teamă că ne atacă rușii.

Falia dintre șeful statului și populația căreia ar trebui să-i asigure buna guvernare se lărgește tot mai mult, încât e greu de crezut că o va mai putea acoperi nu un pod, ci nici măcar o cursă de feribot.

Au trecut deja cinci ani de la momentul ieșirii în piață în celebra geacă roșie și de-atunci Klaus Iohannis pare tot mai îndepărtat de problemele românilor. Și nu e vorba doar de recomandarea de a merge la golf sau la desele inadecvări ale discursului la problemele momentului, dar chiar de îndepărtarea fizică și de desele momente de absență din viața publică.

După o campanie sterilă pentru al doilea mandat la Cotroceni, pandemia i-a venit ca o mănușă lui Klaus Iohannis, pentru că i-a oferit oportunitatea de a evita ieșirile în fața populației și confruntările cu presa. Ne-am obișnuit astfel cu un președinte care se adresează prompterului cu „dragi români”, care ne încarcă ecranele spunând nimicuri și care, în rarele momente în care a fost în fața unor jurnaliști incisivi, a evitat răspunsurile la întrebările incomode.

Nu știm nici acum de ce a mai dat o șansă PSD, după ani de zile în care a atacat (sau a părut că atacă) furibund acest partid, nu știm de ce a readus PSD la guvernare după ce și-a câștigat al doilea mandat, iar partidul său favorit a obținut un scor remarcabil un an mai târziu, tot cu promisiunea că PSD nu va mai guverna. În schimb, președintele ne-a asigurat mai întâi că noua boală din China e doar o răceală și că nu sunt motive de panică, mai apoi i-a făcut proști pe cei care s-au infectat, după care ne-a asigurat că pandemia s-a terminat, pentru ca apoi să ceară măsuri urgente de restricționare a circulației din cauza numărului mare de morți provocate de COVID-19.

Acum, Iohannis iese să ne liniștească în privința conflictului dintre Rusia și Ucraina (iese, eufemistic spus, pentru că președintele a ținut tot un discurs în fața prompterului, transmis prin circuitul de imagini al Cotroceniului). „România, ca membru al NATO, care este cea mai puternică alianță politico-militară din istorie, se bucură în prezent de toate garanțiile de securitate și nu este cazul ca vreun cetățean al României să se teamă”, ne asigură șeful statului.

De fapt, dacă nu am prins mesajul din lentoarea de până acum a președintelui - se discută de acumularea de trupe și echipament militar la granița cu Ucraina de luni de zile, CSAT a fost convocat abia la sfârșitul lui ianuarie - ar fi cazul ca măcar declarația de după ședință să ne convingă: „Îi asigur pe cetățenii României că suntem angajați împreună cu aliații și partenerii noștri să discutăm, să decidem și să punem în practică cele mai eficiente măsuri pentru siguranța noastră, a tuturor”.

E drept că președintele a transmis și mesajul că „trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți pentru orice scenariu posibil”. La cum ne-a arătat istoria recentă, putem fi siguri că un eventual război ne va prinde însă total nepregătiți, dar vom fi gata cu declarații pompoase. Eventual, tot citite de pe prompter.