Președintele Klaus Iohannis nu ratează niciun moment pentru a arăta cât de detașat este de problemele țării pe care o conduce.

O vizită de stat, chiar și în context pandemic, nu reprezintă o greșeală în sine. În spate stau numeroase considerente, care nu prea se justifică însă în cazul vizitei președintelui Klaus Iohannis în Egipt. Poate demersurile au fost demarate dinaintea pandemiei, poate sunt detalii care ne scapă. Dar nu atât vizita deranjează, cât aerul de vacanță fără griji al plimbării președintelui și soției sale la piramide. 

Cei doi au avut ghinionul de a da peste români la piramide. Deranjați și de modul în care au fost dați la o parte pentru a permite cuplului prezidențial să viziteze în liniște obiectivele turistice, turiștii au trimis fotografii la o publicație din Prahova. Ulterior au apărut și alte poze, iar mediul online a fost ocupat ieri cu glume, ironii amare și indignare.

Toată lumea caută explicații privind aparenta schimbare a atitudinii președintelui, care, în ultima perioadă, pare din ce în ce mai absent și mai deconectat de la problemele României. Și ce probleme. 

După încheierea celui de-al doilea mandat - ce mult mai e până atunci - Klaus Iohannis n-ar mai trebui să aibă ambiții pe plan intern, deși predecesorul său a rămas în politică, devenind parlamentar și apoi europarlamentar. Ar trebui însă să-i pese cum rămâne în istorie. Comportamentul din ultimele luni - gestionarea defectuoasă a situației pandemice, numirea lui Florin Cîțu la conducerea guvernului, ruperea coaliției cu USR, alegerea unui militar în fruntea executivului și toată debandada așa-ziselor negocieri - îi garantează titlul de cel mai slab președinte post-Revoluție. 

Timp să îndrepte lucrurile ar mai avea. Dar e un președintele din ce în ce mai singur, rămas fără principalii consilieri și fără o direcție clară. Nimic din ce-a promis nu a făcut. Dimpotrivă. A transformat ”ciuma roșie” într-un partener cu care liberalii pot discuta, a patronat degradarea sistemului judiciar, iar singurul său proiect în 7 ani - România educată - e și el o glumă proastă.  

Liberalii au așteptat cuminți acasă revenirea președintelui, pentru a decide dacă Nicolae Ciucă se duce în Parlament cu un guvern minoritar sau nu. Într-o discuție la ceas de seară la Vila Lac, s-a mers pe varianta unui guvern minoritar, deși nici PSD, nici USR nu sunt de acord. Dacă PSD nu e convins prin negocieri departe de ochii luni să voteze Cabinetul Ciucă, ne îndreptăm spre alegeri anticipate. Pandemia poate să mai aștepte.

Alte știri:

Consiliul UE aprobă PNRR

Undă verde pentru PNRR. Ce zic politicienii

Von der Leyen:Polonia trebuie să dizolve Camera disciplinară pentru a fi aprobat planul de redresare

VoteWatch Europe: Care sunt cei mai influenți europarlamentari

Compania Facebook își schimbă numele în Meta

Recomandarea de lectură a redacției: Interviu HotNews.ro cu viceamiralul care a vaccinat în 7 luni aproape toată populația Portugaliei