Noii eurodeputați încep să-și primească funcțiile, raportul GRECO și numirea lui Kovesi la șefia Parchetului European sunt noile teme de discuții în țară, iar Ursula von der Leyen încearcă să își securizeze postul de șefă la Comisia Europeană.

Autoritatea Electorală Permanentă se pregătește de alegerile prezidențiale din luna noiembrie, astfel că a lansat site-ul votstrainatate.ro, o platformă online pe care cetățenii români din Diaspora care vor să voteze la alegerile prezidențiale din acest an se pot preînregistra.

În timp ce Comisia Europeană a revizuit în creștere, de la 3,3% la 4%, estimarea privind creșterea economiei României în acest an, alimentele au continuat să se scumpească.

Europarlamentara PNL Adina Vălean a fost aleasă președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie. Totuși, România habar nu are ce post vrea în viitoarea Comisie Europeană, în condițiile în care relațiile dintre PSD și instituțiile europene au fost destul de reci înainte ca Liviu Dragnea să fie arestat și înainte ca PSD-ALDE să renunțe la distrugerea statului de drept.

După publicarea raportului GRECO, Iohannis a ținut să spună că PSD-ALDE s-au ales cu un nou cartonaș roșu, solicitând  Guvernului să inițieze "cu celeritate un proiect de lege care să conțină măsurile necesare pentru reașezarea legislației". Și Codrin Ștefănescu, în calitate de cetățean, că funcții în partid nu mai are, susține că "experții" de la GRECO "bine că nu ne cer să ne desființăm cu toții".

Tot Iohannis și-a reafirmat sprijinul pentru Kovesi la șefia Parchetului European, spunând că își dorește ca fosta șefă DNA să ajungă în funcție. 

Ursula von der Leyen, nominalizată la șefia Comisiei Europene, a făcut un tur de forță prin Parlamentul European, pentru a discuta cu forțele politice care ar putea să o susțină săptămâna viitoare la audierile privind nominalizarea sa în funcție.

În dosarul eventualelor donații ilegale către formațiunea de extremă dreapta FPÖ, deschis după declanșarea scandalului Ibiza, procurorii austrieci au extins investigația și la conservatorii din ÖVP și social-democrații din SPÖ.

Recomandare de lectură: The Verge - Franța pregătește niște "ecotaxe aeriene".