Moțiunea simplă din Camera Deputaților ar putea însemna sfârșitul carierei politice a lui Tudorel Toader, dar nu atât din cauza acuzelor opoziției, cât pentru că i-a supărat pe social-democrați.

Tudorel Toader este, din nou, în centrul atenției. Dar, ca și până acum, își consideră activitatea ireproșabilă și pasează vina în cârca altora. Totuși, este posibil ca, de această dată, numărul nemulțumiților să îl depășească pe cel al susținătorilor și Toader să fie debarcat de la Ministerul Justiției.

Dar asta nu se va întâmpla din cauza moțiunii simple dezbătute marți de Camera Deputaților, chiar dacă aceasta va fi adoptată astăzi, ci pentru că tot mai mulți lideri PSD îl critică. În replică, Tudorel Toader a spus că își asumă tot ceea ce a făcut sau face în calitate de ministru, dar nu și ce „alţii au făcut sau fac în domeniul justiţiei”.

Și pentru a confirma că autoevaluarea pozitivă de 85 de pagini sau neasumarea legilor justiției adoptate de Parlament nu sunt deloc întâmplătoare, Tudorel Toader s-a spălat pe mâini și în cazul unei noi ordonanțe de urgență care schimbă aceste legi ale justiției. Ministrul a dat vina pe premierul Viorica Dăncilă pentru graba cu care s-a adoptat actul care modifică unele prevederi ale unei alte ordonanțe, adoptate cu doar două săptămâni în urmă. Măcar aceasta a avut avizul CSM, deși acesta a fost negativ, dar se înscrie în seria actelor promovate total netransparent, fără o dezbatere reală, de ministrul justiției, dar și de guvern în ansamblul său.

Evident că cea mai controversată prevedere din ordonanța de acum două săptămâni nu a fost eliminată, deși inclusiv două organisme din cadrul Consiliului Europei consideră că nou înființata Secție pentru investigarea infracțiunilor din justiție trebuie desființată. De altfel, reprezentanții GRECO - Grupul Statelor împotriva Corupției și cel al Comitetului MONEYVAL (Comitet de experți pentru evaluarea măsurilor de combatere a spălării banilor) - ambele, structuri din cadrul Consiliului Europei - susțin că nu au fost nici măcar informate de către autoritățile române asupra adoptării OUG 7/2019 privind modificarea legilor justiției.

Iar cele două organisme, la fel ca și Comisia Europeană, şi-au reafirmat îngrijorarea cu privire la utilizarea excesivă a procedurii de legiferare prin ordonanțe de urgentă, iar la acest capitol Tudorel Toader nu mai poate pasa vina pentru că, poate graba s-a datorat premierului, dar textele au fost elaborate de ministerul pe care îl conduce.

Una peste alta, chiar și UDMR pare că s-a săturat de Tudorel Toader, după ce oficialii partidului au mai criticat măsurile luate de Guvern la propunerea acestuia.

Nu doar OUG 7/2019 este însă aspru criticată, ci și OUG 114/2018, ordonanța care amenință să afecteze decisiv mai multe sectoare de o importanță vitală. După ce Guvernul a cerut păsuire agenției de rating Standard&Poor's pentru a modifica actul normativ, artizanii finanțelor - Darius Vâlcov și Eugen Teodorovici - s-au întâlnit, și în prezența aliatului la guvernare Călin Popescu Tăriceanu, cu acționarii firmelor de administrare a fondurilor private de pensii.

Prilej pentru acționarii străini să ia contact direct cu amatorismul și indolența autorităților române - au cerut administratorilor de pensii să vină cu informații referitoare la practica altor state în privința cerințelor de capital, dar și a posibilităților de investiții permise fondurilor de pensii, când astfel de informații ar fi trebuit discutate înainte de adoptarea actului normativ - dar și să se supună unui șantaj guvernamental. După ce a impus majorări nesustenabile de capital prin OUG 114, guvernul - prin vocea ministrului de finanțe - spune acum că aceste cote de capitalizare ale fondurilor de pensii private sunt „negociabile în măsura în care se va ajunge la o înțelegere cu Guvernul privind investițiile fondurilor în proiectele importante pentru România, în sănătate, energie, infrastructură și sectorul IMM-urilor”. Welcome to Romania!

Despre alte prevederi din ordonanță care ar putea fi modificate citiți în recomandarea de lectură, via Bloomberg.