După ce PSD dădea semne că se va merge pe varianta unei OUG pe codurile penale, social-democrații s-au răzgândit. Au venit însă cu ideea suspendării președintelui, exclusă ferm până acum.

Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, după ședința coaliției guvernamentale, că nu va exista o ordonanță de urgență pe codurile penale. Ministrul Justiției, susținut de ALDE, a declarat nonșalant că nu a fost în București în ultimele zile, așa că nu știe nimic de o eventuală OUG.

Cum și UDMR a ieșit să anunțe că nu e de acord cu o ordonanță de urgență sau cu asumarea răspunderii guvernamentale, Liviu Dragnea a fost nevoit să se răzgândească și el și să renunțe la varianta adoptării rapid de către Executiv a modificărilor care l-ar ajuta să scape de acuzațiile din dosarul angajărilor fictive. Nu i-a rămas decât să-i ceară lui Florin Iordache să se miște mai repede în comisie. 

Călin Popescu-Tăriceanu a anunțat că ministrul Justiției va trimite ambasadelor, partenerilor europeni și SUA un rezumat al modificărilor la Codurile penale, întrucât e nevoie de o informare corectă, obiectivă, a ceea ce se urmărește în Parlament. E a doua oară când liderii coaliției au impresia că partenerii europeni și americani nu știu să citească. Prima dată n-au reușit să-i convingă.

Vizibil deranjat de situația în care se află, Liviu Dragnea l-a amenințat pe Klaus Iohannis cu suspendarea și a reproșat SRI că se implică în dezbateri care nu au legătură cu atribuțiile sale. 

Dacă PSD-ALDE vor continua atacul la Justiție, România riscă să o ia pe urmele Poloniei și Ungariei. În cazul Poloniei s-a început deja procedura pentru activarea art. 7. Urmează Ungaria după ce Comisia LIBE a Parlamentului European a propus declanșarea procedurii pentru încălcarea valorilor fundamentale sub guvernarea lui Viktor Orban.

Ce se întâmplă când Justiția își pierde independența și intră sub controlul politicienilor putem vedea la Chișinău, unde proeuropeanul Andrei Năstase a fost lăsat fără mandat de Curtea Supremă, pentru simplul motiv că i-a îndemnat pe cetățeni să meargă la vot în ziua scrutinului.

Democrația e sub asalt și în Turcia, unde Recep Erdogan și-a asigurat un nou mandat de președinte, iar viața opoziției democrate va fi cumplit de complicată, în condițiile în care președintele beneficiază acum de puteri sporite.

Trecând la agricultură, vă propunem un infografic având ca temă agricultura ecologică din Uniunea Europeană. #AGRI

Recomandarea de lectură a redacției: Într-un interviu acordat agenției AP, ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, vorbește de atacurile cibernetice lansate de Rusia asupra României și despre provocările ruse zilnice în apele Mării Negre.