Cu vântul în pânze oferit de guvernare, PNL pare câștigătorul alegerilor din acest an, în timp ce Alianța USR-PLUS încă își caută busola.

USR a luat naștere ca un partid anti-sistem, dar, patru ani mai târziu, încă mai trece prin chinurile formării. De la definirea unei ideologii la stabilirea unor candidați, totul în acest pasrtid este prea vizibil, prea controversat, prea disputat și întors pe toate fețele de jurnaliști, susținători și, mai ales, opozanți.

După două runde de alegeri cu un succes mixt, 2020 vine cu încă două runde de alegeri care vor avea un efect determinant pentru viitorul alianței formate de USR cu PLUS, un alt partid care a vrut să ofere un suflu nou clasei politice.

Deocamdată, cele două partide au anunțat că vor fuziona - juridic - după alegerile parlamentare din toamnă, iar până atunci vor continua campania electorală în formula Alianței 2020 USR-PLUS. În acest context, unii s-ar putea întreba de ce USR simte nevoia definirii unei ideologii, care s-ar putea dovedi superflue în mai puțin de un an și de ce identificarea unor candidați comuni este atât de dificilă.

În același timp, candidatul preferat de USR București, Nicușor Dan, care se dorea un candidat independent susținut însă de alianță, tocmai a anunțat că nu este chiar independent. Nicușor Dan, de altfel unul dintre fondatorii USR, a recunoscut că are un vehicul politic constituit de persoane apropiate de care se poate folosi dacă o alianță politică ar vrea să îl susțină, dar el vrea să rămână „un candidat independent la Primăria Capitalei care cere sprijinul partidelor de opoziție pentru susținerea candidaturii sale și care a obținut deja sprijinul USR”.

Este neclar de ce Nicușor Dan preferă o construcție atât de complicată, în contextul în care PNL a spus deja că vrea să vină cu un candidat propriu la primăria Bucureștiului, PLUS îl propune pe Vlad Voiculescu și nici măcar în USR nu e dorit chiar de toată lumea. Pentru că, dacă PNL eșuează cu planul de a reveni la alegerile în două tururi pentru primari, Gabriela Firea are aproape garantat un al doilea mandat.

Iar rolul de primar al Bucureștiului ar putea fi esențial pentru sănătatea locuitorilor Capitalei, în contextul unei poluări în creștere, în fața căreia autoritățile nu par să știe cum să reacționeze.

În domeniul justiției, activitatea care părea să intre pe un făgaș normal riscă să deraieze din cauza discuțiilor privind pensiile speciale.

Pe de altă parte, ministrul justiției Cătălin Predoiu a anunțat propunerile pentru șefii parchetelor, care sunt conduse de luni de zile de interimari. Astfel, Gabriela Scutea ar putea fi noul procuror general, Crin Bologa ar putea deveni noul procuror-șef al DNA, iar Giorgiana Hosu - procuror-șef al DIICOT.

Pe plan extern, în SUA începe controversatul proces de destituire al și mai controversatului președinte Donald Trump. Înainte de confruntarea cu senatorii, Trump a mers la Davos pentru a-și expune vederile despre „profeții apocalipsei”, cum i-a numit pe activiștii care militează pentru combaterea schimbărilor climatice. Spre deosebire de liderul de la Casa Albă, la Forumul Economic Mondial, a vorbit și Greta Thunberg, care a spus că, în practică, nu s-a făcut nimic pentru mediu.

Recomandarea de lectură: o investigație The Guardian dezvăluie cum un mesaj de la prințul saudit Mohammed bin Salman ar fi la originea unui atac cibernetic asupra telefonului lui Jeff Bezos, fondatorul Amazon și proprietarul Washington Post.