Românii din toate colțurile lumii ajung astăzi în București pentru a cere socoteală politicienilor, care reacționează prin cuvinte dure. Și sandarmii au fost pregătiți. Iar șefa interimară a DNA a fost deja luată în vizor de Inspecția Judiciară.

Toate drumurile merg la București vineri pentru românii din țară, dar în special pentru românii din Diaspora sătulă să vadă că România nu evoluează, că nu face pași pentru a ajunge din urmă Vestul, ci dimpotrivă.

Nu se știe câți oameni vor protesta vineri în Capitală, nu exisstă organizatori, nu există cifre, dar e cert că unii vin și de la mii de kilometri depărtare doar pentru a-și spune păsul, pentru a protesta împotriva politicienilor ce nu-și văd de țară și cetățeni, ci doar de interesele proprii și de grup. Ei sunt primiți acasă cu steaguri, sloganuri, aplauze și bucurie.

În schimb, politicenii Puterii se remarcă prin jigniri la adresa lor, cu invective și tratându-i cu dispreț, folosind momentul pentru a ataca partidele de opoziție și pe președintele României. O atitudine ostilă la adresa românilor care nu i-au votat.

Jandarmeria se mobilizează fără precedent pentru acest protest. Deși susțin că nu sunt „trupe pretoriene în slujba politicienilor”, ei nu au organizat, totuși, conferință de presă înaintea mitingului PSD-ALDE, nu au fost văzuți în Piața Victoriei cu acel prilej.

Guvernul, prin vocea ministrului delegat pentru afaceri europene, se laudă și el, ca alți predecesori cu mii de specialiști. Victor Negrescu a tăiat, însă un zero și a spus că are 1.500 de specialiști pregătiți în vederea preluării de către România a președinției Consiliului UE anul viitor.

În țară, instituția care se bucura anul trecut că va ajunge în subordinea ministrului Justiției continuă să ia la verificat procurorii DNA. Inspecția Judiciară o verifică deja pe Anca Jurma, șefa interimară a DNA, iar ancheta s-ar putea extinde și spre fosta șefă, Laura Codruța Kovesi.

Ă mai spunem că seceta extremă provoacă o criză de proporții în agricultura europeană. Europa se confruntă cu un val de căldură care a afectat puternic culturile, atât pe fondul secetei persistente, cât și din cauza incendiilor de vegetație. #AGRI

Recomandare de lectură: BBC scrie despre specialiști care cred în posibilitatea de a opri fizic timpul.