Kovesi este oficial șefă a Parchetului European, Albania și Macedonia de Nord mai au de așteptat pâmă aderă la UE, Kim Jong-Un pare că pregătește o "mare operațiune", Cioloș spune că n-a fost chemat la guvernare, iar PE amână validarea noii Comisii.

După numeroasele bețe în roate pe care a încercat să i le pună Guvernul de la București, Laura Codruța Kovesi a ajuns, într-un final, să fie confirmată oficial în funcția de procuror-șef european. Tudorel Toader, Viorica Dăncilă și alții care n-au vrut ca fostă șefă DNA să ocupe funcția nu au scos niciun cuvânt la aflarea veștii. Nici că ar mai avea multe de spus.

Lungul drum spre aderarea Albaniei și Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană continuă, dar Franța, Olanda și Danemarca au blocat marți o decizie a Consiliului UE în favoarea lor.

Lider al unei țări în care poporul moare de foame, Kim Jong-Un a urcat pe muntele sacru Paektu în spatele unui cal alb, iar supușii lui sunt convinși că acesta pregătește o ''mare operațiune''.

În România formarea unui Guvern pare mea grea decât dărâmarea unuia. Premierul desemnat, Ludovic Orban, poartă negocieri pentru a primi susținere în Parlament, însă cei mai nemulțumiți par să fie USR PLUS. După ce au anunțat că nu vor la guvernare, dar vor reforme în mai multe domenii și alegeri anticipate, Dacian Cioloș a declarat că, de fapt, nu au existat discuții serioase pentru intrarea Alianței la guvernare.

Lia Savonea a ajuns un fel de Tudorel Toader al CSM, astfel că șapte membri ai Consiliului propun revocarea sa din funcția de președinte, reproșându-i modul defectuos în care și-ar fi exercitat atribuțiile, "îndepărtând Consiliul de la rolul său constituțional”.

În timp ce liderii politici sunt în chinurile facerii noului Guvern, Parlamentul lucrează în stilu-i propriu. Senatorii au respins proiectul de lege al USR care prevede alegerea primarilor în două tururi. Proiectul de lege ar fi dus la o triere a celor care ajung primari, dar și a modului în care aceștia vor reprezenta comunitățile care i-au ales.

Parlamentul European amână validarea noii Comisii Europene, iar eurodeputații cer urgentarea numirii comisarilor din partea României, Ungariei și Franței - țări care au trimis persoane cu probleme de integritate. În același timp, Agenda Consiliului European va fi dominată de Brexit.

Telemeaua de Sibiu ajunge al șaptele produs românesc protejat de UE.

Colegii de la Report.md transmit că Blue Air, care a participat cu un an în urmă la privatizarea transportatorului aerian Air Moldova, în cadrul unui proces controversat, lipsit de transparență, s-a retras din această afacere.

Recomandare de lectură: The Guardian -  Europa nu mai poate închide ochii la ce se întâmplă în Siria