România aplică măsuri dure pentru a nu ajunge în situația Italiei. COVID-19 afectează și funcționarea instituțiilor europene.

Autoritățile române au decis să aplice măsuri dure, după modelul chinezesc, pentru a nu ajunge în situația Italiei, care intră de azi în întregime în carantină.

Cum COVID-19 a apărut în România prin intermediul unor italieni sau persoane care au venit din Italia, zborurile spre și dinspre Italia au fost suspendate, la fel și cursele regulate cu autocarul sau microbuzul înspre și dinspre această țară.

Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a decis închiderea tuturor școlilor din România în perioada 11-22 martie, pentru limitarea răspândirii coronavirusului. În București, evenimentele culturale au fost anulate, iar meciurile CSM București se vor desfășura în următoarele trei săptămâni fără spectatori.

Între timp, au apărut două noi cazuri de coronavirus, în București și Buzău, astfel că numărul total al infecțiilor a ajuns la 17, dintre care cinci s-au vindecat deja.

Coronavirusul nu a ocolit Guvernul și Parlamentul. Birourile permanente reunite au decis suspendarea vizitelor în Parlament până la data de 31 martie, în timp ce la evenimentele aflate pe agenda parlamentară vor participa doar persoanele a căror prezență este absolut necesară. 

Votul pentru învestitura Guvernului Cîțu a fost stabilit pentru joi. Surprizele nu sunt excluse, dat fiind că România are nevoie într-o astfel de perioadă de un executiv cu puteri depline.

După ce a fost mutată de la Strasbourg la Bruxelles, plenara Parlamentului European a fost scurtată la două zile, în care se discută doar subiectele urgente, inclusiv epidemia de coronavirus.

Pe fondul extinderii epidemiei de coronavirus și a prăbușirii pieței petrolului, Bursa de la București a urmat tendința internațională și a înregistrat luni scăderi de peste 6%.

Recomandarea de lectură a redacției: BBC Online - Coronavirus: Scientists use genetic code to track UK spread