Vestea desemnării lui Florin Cîțu pentru a forma un nou guvern a venit aproape concomitent cu confirmarea primului caz de infecție cu noul coronavirus în România. Va grăbi Parlamentul procesul de instalare de această dată?

Președintele Klaus Iohannis a făcut încă un pas care enervează PSD: l-a desemnat ca prim-ministru pe Florin Cîțu, ministrul interimar de finanțe. Dar, după ce a fost confirmat oficial primul caz de infecție cu coronavirus din România, sunt social-democrații pregătiți să mai tergiverseze învestitura?

În ultimele zile, PSD i-a atacat constant pe liberali și pe președintele Iohannis, zicând că au intrat în jocul anticipatelor, lăsând țara fără un guvern stabil în fața amenințării noului virus care se extinde rapid în lume. În același timp, tot PSD a amânat cât a putut instalarea unui nou guvern - de la audierile prelungite ale miniștrilor la absența de la votul de învestitură.

Și, să nu uităm, PSD a provocat criza politică, cu moțiunea de cenzură la adresa guvernului condus de Ludovic Orban.

Acum însă, noul premier desemnat a promis că va propune rapid o listă de miniștri și că va negocia, împreună cu Ludovic Orban, formarea unei majorități parlamentare.

Florin Cîțu are, însă, pe lângă grija coronavirusului - temă care a fost discutată deja și în CSAT -, o mulțime de alte probleme pe cap, dacă guvernul său va ajunge să fie instalat. Ca șef al finanțelor, el știe deja că România va fi inclusă de Comisia Europeană în procedura de deficit excesiv. În plus, executivul european a avertizat deja că România nu a respectat multe dintre recomandările sale, nu numai în plan fiscal, în timp ce corupția rămâne la un nivel ridicat.

În același timp, autoritățile române trebuie să negocieze o poziție solidă în viitorul buget al UE. Ministerul Fondurilor Europene a prezentat principalele poziții de negociere ale României privind cadrul financiar pentru 2021-2027.

Recomandarea zilei: o prezentare vizuală de la BBC despre extinderea coronavirus (nu include încă România)