Hitul lui Gil Dobrică ar putea deveni imnul neoficial al României în timpul epidemiei de coronavirus.

Numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus crește cu rapiditate, iar străzile încep încet-încet să se golească.

Școlile s-au închis, iar tot mai multe instituții își limitează programul cu publicul, asta dacă nu mută totul în online. De altfel, chiar autoritățile recomandă flexibilizarea programului de lucru sau munca de acasă, în timp ce social media e plină de sfaturi cu #stațiacasă.

Sfatul pare să fie urmat de tot mai mulți români din diaspora, în special din Italia, țară intrată total în carantină. În condițiile în care mulți își pierd acum locurile de muncă din cauza epidemiei - premierul Conte a anunțat închiderea magazinelor, cu excepția celor alimentare, și a restaurantelor - unii români aleg să se întoarcă acasă, doar pentru a intra și aici direct în carantină. Asta dacă nu încearcă, în dulcele stil românesc, să păcălească autoritățile.

În acest timp, România se pregătește cum poate. Universitățile și unele școli se mută în online, armata trimite medici la granițe pentru a ajuta la trierea epidemiologică, autoritățile transmit fel de fel de sfaturi pentru a încerca să frâneze răspândirea epidemiei.

Și firmele românești simt de-acum impactul epidemiei COVID-19. Dacă magazinele se bucură de vânzări cu mult mai mari decât în mod normal, odată ce românii își fac provizii, restaurantele se golesc de clienți, iar rezervările la hoteluri sunt anulate. Patronatele din turism cer facilități fiscale pentru a reuși să depășească această perioadă, politicienii vin și ei cu idei de suspendare a unor plăți pentru a sprijini și persoanele fizice, iar guvernanții au înființat un „Grup de Lucru Interinstituțional pentru evaluarea impactului economic, financiar și bugetar asupra României, generat de efectele epidemiei Covid-19”. Sperăm că acesta va lua decizii a căror amploare să fie pe măsura lungimii denumirii, dat fiind că UE și alte state din Europa afectate de epidemie au anunțat deja măsuri concrete, ce includ sume de zeci de miliarde de euro. 

Recomandarea de astăzi este, ca o excepție, un auto-promo: pentru a vă ocupa timpul în „vacanța forțată”, EURACTIV a lansat, în parteneriat cu DGcademy.com, secțiunea Clasa Virtuală.