Cu USR PLUS ieșit de la guvernare, un vot de încredere pentru Executiv, în orice formulă ar fi acesta, este necesar. Cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Florin Cîțu a rezolvat dilema guvernării pentru USR PLUS - i-a dat afară secretarii de stat, după ce miniștrii își depuseseră ieri demisiile. Indiferent de succesul sau eșecul moțiunii de cenzură, care încă nu are un calendar al parcursului prin Parlament, guvernul ar trebui să obțină din nou votul de încredere al legislativului.

Și, deși clamează iresponsabilitatea USR PLUS în a părăsi guvernarea în plină pandemie, PNL nu se grăbește deloc să rezolve situația și, printr-o alianță de facto cu PSD, a blocat în repetate rânduri adoptarea unui calendar de dezbatere și vot al moțiunii. Totuși, aceasta ar trebui să fie azi citită în plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului, iar parlamentarii ar putea vota în plen un calendar.

Dar, în timpul în care membrii „coaliției de dreapta” se joacă de-a politica, România pare neguvernată, și nu doar de săptămâna trecută. Valul patru al pandemiei a venit peste o Românie care mai degrabă își vinde sau donează stocul de vaccinuri decât să le administeze populației. Iar demisia Ioanei Mihăilă din funcția de ministru al sănătății îl readuce pe Nelu Tătaru la minister.

Florin Cîțu se arată „dezamăgit că un ministru al sănătății poate să lase un minister fără conducere în plină pandemie”, uitând că el a fost cel care a făcut fix același lucru când l-a demis pe Vlad Voiculescu, provocând prima ruptură de USR PLUS.

Dar de atunci Cîțu s-a înhămat la o campanie pentru președinția PNL, pentru care pare a fi în stare să calce pe toate cadavrele, inclusiv peste cel al actualului șef al partidului Ludovic Orban, cu sprijinul lui Klaus Iohannis.

Apropo, oare ce vrea să transmită șeful statului când în plină criză politică pleacă în Elveția? Că este neutru ca Țara Cantoanelor? Sau speră ca situația să fie tranșată în Parlament până se va întoarce, dat fiind că oricum nu a făcut prea mult pentru a calma situația? Poate că discuțiile „benigne” din Elveția îl vor ajuta să găsească o modalitate propice pentru a-și aduce pupilul pe calea cea bună