Până și magistrații au ajuns să iasă în stradă să protesteze față de modificarea legilor justiției, dar coaliția de guvernare nu-i ascultă nici pe ei și merge mai departe cu viteză: legea care mutilează ANI a fost adoptată și de Senat.

Printr-un demers fără precedent, sute de procurori și judecători au ieșit luni în stradă, în București și alte orașe, pentru a protesta tăcut față de modificările la legile justiției.

Consiliul Superior al Magistraturii a redactat o scrisoare deschisă către Florin Iordache, cerând ca Justiția să rămână una dintre cele trei puteri ale statului.

O poziție dură a avut și șeful Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei, Radu Gavriș, potrivit căruia propunerile de modificare la codurile penale desființează orice dosar penal, în care sunt investigate fapte cu violență.

Coaliția de guvernare nu ține însă cont de regulile democratice și modifică legile după propriile interese, surdă la propunerile celorlalți actori implicați. Comisia Iordache a lucrat până la orele 22:00 și a mai ciuntit puțin din puterile președintelui, permițându-i să refuze o singură dată numirile procurorilor șefi ai DNA, DIICOT și Parchetul General. 

Legea ANI, modificată astfel încât sute de parlamentari și aleși locali, foști sau actuali, să nu mai fie sub sancțiunea incompatibilității sau conflictului de interese, a trecut și de Senat și merge la președinte pentru a fi promulgată.

Mai mult succes pare să fi avut un protest la Iași unde li s-a cerut parlamentarilor din regiune să nu voteze bugetul dacă nu vor fi alocați bani pentru autostrada Iași-Târgu Mureș. Acum, Ministerul Transporturilor promite că va căuta finanțare pentru a face trei autostrăzi spre Moldova.

Despre provocările cu care se confruntă crescătorii de vaci din România, dar și despre perspectivele de dezvoltare vorbește într-un interviu acordat EurActiv.ro Ionuț Lupu, directorul Asociației Crescătorilor de Vaci "HolsteinRo". #AGRI

Recomandarea de lectură a redacției: Huffington Post, despre viitorul sumbru al unei generații.