Tudorel Toader se pregătește postul de ministru în același timp cu principalul său opozant, procurorul general.

Tudorel Toader a făcut pe plac PSD și și-a depus demisia, dar rămâne în funcție până la găsirea unui înlocuitor. I-a luat ceva timp de gândire, deși social-democrații îi ceruseră încă de miercuri demisia, ba chiar premierul a și trimis cererea de revocare la Cotroceni.

Acesta a fost, de altfel un nou prilej pentru președintele Klaus Iohannis să spună că PSD nu vrea decât reluarea atacului asupra justiției cu această schimbare și că întreaga propunere de remaniere va face guvernul să funcționeze mai prost.

Însă președintele rămâne cu tot mai puțini aliați. Procurorul general, al cărui mandat expiră în câteva zile, și-a depus cererea de pensionare. Augustin Lazăr a candidat pentru un nou mandat, dar Tudorel Toader a anulat procedura, iar acum spune că el și-a făcut datoria, „dar după cum s-a văzut, această procedură este discutabilă, este contestabilă”.

Cererea de pensionare vine și pe fondul acuzațiilor, venite mai ales din partea apropiaților guvernării, că Lazăr ar fi un „torționar”, dat fiind că înainte de 1989, procurorul Augustin Lazăr a făcut parte din comisia de liberări de la penitenciarul Aiud, unde erau încarcerați deținuții politic.

De altfel, disidentul de la care au pornit toate aceste acuzații - Iulius Filip - a fost decorat ieri de președintele Iohannis.

În acest timp, organizația Reporteri fără Frontiere anunță că media din România se transformă în instrumente de propagandă politică, arătând că libertatea presei este în scădere.

Iar tendința se va accentua în următoarea perioadă pentru că ne pregătim de alegeri, Iar în contextul scrutinului pentru Parlamentul European, tot mai mulți candidați din România caută sprijin și peste Prut. #Time2Vote

Peste Ocean, presa este acum ocupată cu analizarea investigației conduse de Robert Mueller, după publicarea raportului complet.

O prezentare a raportului Mueller însoțită de explicații (de la Vox.com) este recomandarea de lectură de astăzi.