Rămâi fără epitete atunci când un șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență spune senin „nu suntem pregătiți pentru dezastre”. Dacă nici voi, atunci cine? Rămânem doar cu „Doamne ferește”?!

„Corupția ucide!” a fost sloganul emanat în urmă cu aproape patru ani, după incendiul din clubul Colectiv, dar la fel de bine am fi putut striga: Incompetența ucide!, Dezinteresul ucide!, Dezorganizarea ucide!. Minciuna ucide!

Doar că nu am avut acces la imaginile filmate chiar de pompieri, imagini care arată salvatorii „profesioniști” umblând ca niște găini fără cap, în timp ce oamenii veniți să se distreze într-o seară își scot prietenii răniți din clubul care a ars. Mai grav este nu doar că ISU nu a difuzat public aceste imagini, ci că nu le-a furnizat nici măcar procurorilor care anchetează cazul Colectiv.

Imaginile arată dezorganizarea și lipsa de pregătire a oamenilor plătiți din bani publici pentru a gestiona un eveniment de asemenea proporții. Nu e de mirare că au ascuns filmul până acum. 

De altfel, Orlando Șchiopu, prim adjunct al șefului Inspectoratului pentru Situații de Urgență Bucurști-Ilfov, a spus-o direct în conferința de presă susținută joi: „Nu suntem pregătiți în școli pentru dezastre”.

Nici nu ne mai miră că niciunul dintre cei implicați în activitatea de salvare nu-și reproșează nimic din ceea ce s-a întâmplat în fața Colectiv acum aproape patru ani. Despre demisii nici nu se pune problema. „Procedural, nu am identificat aspecte care să facă obiectul unor încălcări al procedurilor de intervenție”, spune colonelul Cristian Radu, prim-adjunct al inspectorului general al IGSU.

Onoare nu se găsește nici la nivelul coordonatorului sistemului de urgență, secretarul de stat Raed Arafat. După ce i-a acuzat pe ziariști că l-au denigrat, Arafat a trimis trei șefi din ISU să răspundă jurnaliștilor în conferința de presă și susține că își va prezenta punctul de vedere doar după comemorarea Colectiv, „un moment emoțional major care trebuie respectat,” și alegerile prezidențiale.

Până la alegerile prezidențiale am putea avea un nou guvern. Ludovic Orban și-a prezentat ieri echipa și programul de guvernare, dar rămâne de văzut dacă va strânge un număr suficient de voturi în Parlament. Călin Popescu Tăriceanu s-a declarat dezamăgit de numărul mic de femei din Cabinetul propus, dar alți membri ALDE au spus clar că ei nu vor vota acest guvern, chiar dacă poziția oficială a partidului e de susținere.

Guvernul este așteptat și pentru a trimite o nouă propunere de comisar la Bruxelles. Ursula von der Leyen pare că s-a săturat de discuții cu „diferiți actori români” și își pierde răbdarea, în condițiile în care România a rămas singurul stat fără candidat, după ce Franța l-a propus pe Thierry Breton, directorul executiv al companiei de consultanță și servicii IT Atos.

Recomandarea de astăzi nu este de lectură. Dacă nu ați făcut-o deja, vizionați filmul ascuns de „salvatori” și decideți singuri dacă mai avem vreo șansă de salvare.