Violența nejustificată a Jandarmeriei nu a rămas fără ecou internațional, fiind adusă în discuție inclusiv capacitatea României de a asigura Președinția Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019.

După violențele jandarmilor la protestul din 10 august, România a fost în atenția presei internaționale, în special europene. Cum era și normal, relatările nu au fost pozitive, europenii reclamând brutalitatea forțelor de ordine și întrebându-se cât de capabil e Bucureștiul să asigure Președinția UE.

Premierul român strălucește prin absență, în timp ce în țară au loc proteste. Era bună la asta încă din perioada în care era eurodeputat, comentează cotidianul german Handelsblatt, notând că Viorica Dăncilă e marioneta puterii, preocupată să-și protejeze colegii de partid corupți. Ziarul austriac Der Standard scrie că turbulențele interne din România ar putea avea consecințe pe plan european, în contextul în care Bucureștiul va deține Președinția UE, de la 1 ianuarie. 

Inclusiv un vicepreședinte al socialiștilor europeni își exprimă nemulțumirea față de poziția PSD, aducând în discuție și reformele controversate din justiție. Și comisarul european pentru Justiție a cerut Guvernul să reconsideră modificările la legile justiției, care pun în pericol independența procurorilor și judecătorilor.  #PE

Comisia Europeană s-a abținut să comenteze situația internă și modul în care-și va exercita România Președinția UE, dar a atras atenția că ziariștii trebuie să-și facă meseria fără a fi obstrucționați. Poate va afla și comunicatorul Jandarmeriei, Marius Militaru, că acțiunea violentă a forțelor de ordine împotriva jurnaliștilor care-și fac meseria nu se justifică în niciun fel într-un stat democratic. 

Protestatarii nu s-au lăsat speriați de jandarmii care au ciomăgit inclusiv niște turiști israelieni și luni seara au ieșit din nou în stradă. Și PSD a rămas neclintit pe poziții, lansând un atac virulent la adresa președintelui, pe care-l consideră ”principalul vinovat” pentru situația actuală. Klaus Iohannis, în schimb, a ieșit cu un mesaj echilibrat, în care a condamnat, din nou, violențele de ambele părți. Și a făcut apel la unitatea Opoziției.

Recomandarea de lectură a redacției: BBC Online - Omarosa Manigault Newman: Former aide taped 'Trump phone call'