Firea și-a întețit atacul asupra lui Dragnea, iar parlamentarii PSD se grupează în tranșee. Un comisarul european o zice pe șleau: România, între statele care vor distrugerea UE. Rectificare bugetară făcută cu ignorarea CSAT.

„Să ferească Dumnezeu să intri în gura Gabrielei Firea!”, spunea Liviu Dragnea în 2014, atunci când o ridica în slăvi pe cea care urma să devină primar general al Capitalei.

Știa Dragnea ce știa, pentru că Firea era unul dintre pilonii cei mai importanți pe care PSD își construia retorica ce avea să ducă la câștigarea clară a alegerilor din 2016.

Acum, Dragnea s-a lovit de ceea ce prevestea atunci. Firea, deranjată, s-a activat și a pornit un atac cum nu a văzut Dragnea nici de la Victor Ponta, Grindeanu sau Tudose la un loc.

Primul rezultat palpabil este alinierea în spatele primarului Capitalei a mai multor parlamentari din PSD, dar și primari sau viceprimari din Ilfov, dar nu numai.

Războiul e departe să arate un câștigător, dar cert e că scanul lui Dragnea se clatină, mai ales dacă televiziunile de casă ale partidului vor lovi și ele în ton cu Firea. Și s-a întâmplat miercuri seară, la Antena 3, acolo unde Firea a avut râul și ramul de partea sa. De văzut când și în ce condiții va mai fi invitat Dragnea la televiziunea care i-a creat cariera jurnalistă a Gabrielei Firea.

De notat că Dragnea lucrează cu un grup de apropiați la un proiect de lege privind amnistia și grațierea penală, lucru anunțat de aceeași Firea. Până acum, nimeni din PSD nu confirmase acest lucru.

Gurile de tun ale lui Dragnea nu au stat nici ele deoparte. Cătălin Rădulescu, deputatul „mitralieră”, a vorbit la adresa lui Firea pe același ton folosit în retorica anti Iohannis și a spus că nu e vina PSD că primarul general nu a făcut nimic pentru București.

Există și un deputat care a preferat să-și dea demisia din PSD în loc să participe la războiiul dintre cele mai importante personaje din PSD: unicul demers al conducerii partidului - o luptă absurdă, fără folos pentru cetățeni.

A nu se uita, însă, cine e și ce a făcut fiecare personaj în parte și câte asemănări sunt între ei. Lupta e personală, să-și scape fiecare pielea, nu e una pe idei și doctrină.

În tot acest scandal, oamenii lui Dragnea „merg mai departe”, cum spunea chiar premierul Viorica Vasilica Dăncilă. Guvernul a adoptat miercuri rectificarea bugetară fără să mai aștepte avizul CSAT. Au procedat pe modelul Florin Iordache, care a cerut aviz de la CSM pentru OUG 13, dar nu l-a mai așteptat.

O constatare dură vine și de la Bruxelles. Comisarul european pentru Buget, Günther Oettinger, a spus-o direct: Polonia, Ungaria, România și guvernului Italiei doresc distrugerea Uniunii Europene. #PE

Alergia la adevăr a făcut ca PSD și ALDE să respingă în plenul Camerei Deputaților înființarea unor comisii de anchetă privind modul în care autoritățile statului român au acționat în cazul pestei porcine și intervenția brutală a jandarmeriei la protestul din 10 august.

Recomandare de lectură: Credeați că e bine să nu ne certăm la serviciu cu colegii? BBC spune altceva: asta de face mai deștept