Lentoarea cu care guvernanții iau decizii în privința creșterii prețurilor la energie arată cât de puțin le pasă de oameni. Intervenția ministrului Bode, care se comportă ca un analist, arată multă incompetență.

În timp ce multe țări europene au luat demult măsuri pentru a gestiona criza energetică, la București lucrurile se desfășoară cu o lentoare orientală specifică. Abia la mijlocul iernii, coaliția vine cu niște propuneri care s-ar putea aplica de la 1 februarie.

În ședința coaliției de luni seara s-a decis scăderea plafonului la energie electrică și gaz și creșterea limitei de consum. 

ANPC a dat mai multe amenzi companiilor care au emis facturi la energie și gaze fără plafonarea prețului. Comandamentul pentru Energie creat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor își continuă verificările până pe data de 31 martie 2022.

În ceea ce privește alte creșteri de prețuri, șeful liberalilor, Florin Cîțu, nu e de acord cu eliminarea sau reducerea TVA la alimente, argumentând că o astfel de decizie ar crea un avantaj necompetitiv pentru un anumit sector.

Exporturile zilnice de gaze ale Gazprom către piețele sale principale au coborât în primele 15 zile ale acestui an la cel mai scăzut nivel de după 2015. În același timp, producția companiei ruse a crescut.

Premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat, dezvăluie jurnalista Emilia Șercan. Ne temem că știrea nu va avea cine știe ce urmări. La câte plagiate avem în politică, unul în plus aproape că nu mai e o știre. Iar demisiile de onoare sunt aproape inexistente în politica românească.

După ce în ultimele zile au avut loc o serie de evenimente care au arătat puroiul din Poliția română, ministrul de interne Lucian Bode a ieșit într-o conferință de presă să spună lucruri știute, bănuite sau observate cu ochiul liber de foarte mulți. N-a venit însă și cu soluții, mulțumindu-se doar cu rolul de comentator. 

Alte știri:

Digitalizare la Primăria București: funcționarii nu își vor mai trimite „adrese” între ei

Baerbock la Kiev: Orice nouă agresiune va avea un cost mare pentru Rusia

Austria, la un pas de introducerea vaccinării obligatorii. Djokovici ar putea rata și Roland Garros

Timiș: A fost lansată Platforma Liberal Conservatoare

Comisia Europeană a adoptat bugetul său anual inițial pentru ajutor umanitar pentru anul 2022

Recomandarea de lectură a redacției: BBC Online - Can 'sleep leadership' help banish burnout?