Satul românesc și tradițiile sale apar în discursul politicienilor doar în campanie. La fel și copiii. În rest, fiecare e pe cont propriu.

”Noi trebuie să fim un partid care să sprijinim toate valorile tradiționale ale românilor, valori cum sunt familia, biserica, satul românesc, comunitatea”, spunea recent Ludovic Orban, aflat în cursa pentru șefia PNL. 

”Ne vom apăra satul românesc să nu dispară”, a insistat el, după ce primul discurs a fost criticat intens.

În realitate, liderul liberalilor n-a avut niciodată nicio preocupare față de soarta satului românesc și, cel mai probabil, nu va avea nici în viitor. Sunt doar mesaje din campania internă a PNL. 

Indiferent dacă va rămâne sau nu președinte al PNL, Orban va uita de apărarea satului românesc, așa cum fac cei mai mulți politicieni, inclusiv cei din opoziția social-democrată.

Cifrele referitoare la copiii din mediul rural arată și ele dezinteresul politicienilor și guvernanților față de satul românesc.

În perioada verii, 8 din 10 copii din mediul rural muncesc în gospodărie sau în afara ei. Foarte mulți copii din satele României nu au mers niciodată într-o vacanță și unii dintre ei chiar nu și-au părăsit niciodată comunitatea.

Circa 40% dintre părinții din mediul rural cumpără mai puține rechizite și cărți pentru copii, pentru a face economii.

Potrivit datelor Eurostat, în România se înregistrează cea mai mică rată de participare la activități culturale sau sportive din UE (sub 30% din populația în vârstă de peste 16 ani, raportat la un interval de 12 luni).

ONG-urile încearcă să suplinească absența statului din rezolvarea acestei probleme, dar acest lucru nu e posibil fără un program guvernamental pe termen lung. 

Alte știri:

Comisia Europeană aprobă planul de redresare de 7 miliarde de euro al Cehiei

NATO tinde să-și uite valorile, spune ministrul grec de externe

De ce se opune Tanczos Barna planului UE pentru protejarea pădurilor

MINDSET S-a lansat apelul de finanțare Sprijinirea inițiativelor culturale despre minoritatea romă

Recomandarea de lectură a redacției: Der Spiegel - Flood Disaster Could Become a Major Issue in German Election