România ar fi fost, cu siguranță, mult mai bine, dacă nu ar fi fost împiedicată în dezvoltarea ei de ”securicii” nostalgici după dictatura comunistă care au căpușat clasa politică și instituțiile statului. Și nu le e de-ajuns. Vor și mai mult.

Fostul prim-adjunct al Serviciului pentru Informații Externe Silviu Predoiu a dat în ultimele două zile două interviuri care te fac să te gândești din nou la variante precum Congo. 

Reforma legilor securității naționale e necesară, dar ea nu s-a făcut până acum și din cauza a fel și fel de propuneri contrare democrației. O spune Predoiu, adăugând că aceste propuneri erau oricum mai bune decât ce a ieșit acum pe surse.

Sunt atât de multe lucruri greșite, greu de digerat, complet străine societăților europene, încât te întrebi de unde vin mințile care au emis astfel de propuneri. Chiar dacă unele nu vor trece de Parlament, tot vor rămâne câteva. 

”Mai gravă îmi pare atitudinea si sistemul de valori ce se ghicesc în spatele întregului pachet de legi și care, spre deosebire de o prevedere sau alta, pot fi mult mai greu schimbate”, spune Predoiu într-un interviu pentru G4Media.ro.

Pare că oamenii care le-au conceput au rămas în 1989.

Silviu Predoiu susține că și lipsa de reacție a societății civile din ultimul timp i-a încurajat pe ”securici”. Poate la protestul de sâmbătă organizat de Corupția ucide societatea civilă își va reaminti cât de fragedă e democrația mult prea originală din România.

O democrație în care mulți politicieni nu sunt interesați decât de propriul buzunar. Prăbușirea podului din Neamț și saga din jurul lui nu mai are nevoie de niciun comentariu. 

Nici măcar viitorul copiilor nu-i mișcă pe acești indivizi mărunți. Dar ne vor copleși cu declarații ipocrite atunci când va veni bac-ul și rezultatele vor fi - cel mai probabil - un nou dezastru. În România educată.

Alte știri:

Președinții grupurilor politice din PE cer pentru Ucraina și Moldova statutul de țară candidată

Parlamentul European lansează procesul de modificare a tratatelor Uniunii Europene

ȘTIRI DIN BALCANI Le Monde: Fenomenul Dritan Abazovic, noul prim-ministru al Muntenegrului

UE își va pierde credibilitatea dacă neglijează Balcanii de Vest

Recomandarea de lectură a redacției e în aceeași notă pesimistă: Să fie lumină - ”Nu-i treaba noastră”, un material despre operațiunea de protejare episcopului BOR Corneliu, care ”nu a fost deloc întâmplătoare - și cu atât mai puțin involuntară”.