Stresat de lupta sa cu statul paralel, Liviu Dragnea s-a răstit la ziariști pe holurile Parlamentului, după ce a invitat un jurnalist să meargă cu el la baie pentru a face fotografii mai bune.

Președintele PSD a cedat nervos miercuri în fața jurnaliștilor, care îl întrebau de o lege recent adoptată de Senat care permite infractorilor condamnați să ispășească pedeapsa acasă. Deranjat de întrebările presei, Liviu Dragnea a spus că nu va mai răspunde la toate întrebările pe asemenea teme, susținând că nu orice lege îl favorizează. Apoi le-a cerut ziariștilor să vorbească cu protestatarii și cu Iohannis și să-l împuște. Întrebat de ce este agresiv cu jurnaliștii, Dragnea a răspuns: „Am vorbit mai tare, puiu'. Ca să poți să auzi. Să fii sănătos”.

Dar furia lui Dragnea nu s-a revărsat doar asupra presei, ci și asupra colegilor de partid. Și chiar dacă deputatul social-democrat Marcel Ciolacu a negat că ar fi avut o altercație cu șeful PSD, nici nu putem crede că tonul discuției ar fi fost amiabil. „Am avut o discuție cu președintele PSD, în care i-am spus foarte clar că îmi mențin libertatea de a mă întâlni cu oricare dintre colegii mei de partid, oricând doresc”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Explicația disputei vine în același post: „Și da, consider că decizia deputaților PSD de a nu vota moțiunea împotriva domnului Tudorel Toader a fost una corectă!”. Asta după ce Cătălin Rădulescu, un alt deputat PSD mai cunoscut după supranumele „Mitralieră”, i-a reproșat ministrului justiției că nu a modificat el legile justiției și Codurile penale, dar și că nu a dorit să dea OUG pe amnistie și grațiere. În paralel, Dragnea a negat din nou că ar fi foarte pasionat de o ordonanță pe această temă: „Ordonanța de amnistie și grațiere începe să devină fetișul dumneavostră, al presei. Nu este preocuparea mea principală”.

În schimb, Tudorel Toader se adâncește în ridicol. După ce l-a acuzat voalat pe Augustin Lazăr că ar fi primit funcția de procuror general de la Klaus Iohannis după ce ar fi dispus clasarea unui dosar care îl viza pe actualul președinte, ministrul a oferit câteva „simple precizări” care mai mult în acuză decât îl scuză. Ordonanța de clasare a dosarului era dată de un alt procuror, Cristian A. Lazăr, dar Toader a venit cu o nouă întrebare: ce căuta acest document la dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr? Procurorul general a spus că greșeala aparține unei grefiere care a copiat mai multe documente și l-a inclus și pe acesta, dar respectiva ordonanță nu a fost luată în considerare nici de minister și nici de CSM.

În acest timp, Parlamentul a primit în sfârșit un proiect de lege privind legiferarea parteneriatului civil. Din partea coaliției guvernamentale, un singur deputat (de la PSD) a semnat inițiativa legislativă, deși Liviu Dragnea ne asigura, înainte de referendumul pentru redefinirea familiei, că o lege pe această temă va intra imediat la vot.

Și apropo de parlamentari, mutăm focusul spre Strasbourg și alegerile de anul viitor. După votul din mai 2019, este posibil ca popularii și socialiștii să nu mai controleze Parlamentul European ca în prezent și în precedentele legislaturi, arată un raport al unui institut francez. Aflați cum ar putea arăta viitorul legislativ european din materialul realizat de colegii din rețeaua EURACTIV. #PE

Recomandarea de lectură vine din Washington Post și nu este o veste bună: Încălzirea globală ar putea accelera