Nici nu a început bine anul, România încă nu are un buget aprobat, dar se simte deja un „damf” de campanie electorală.

Parlamentarii din Comisiile de buget au dezbătut până târziu în noapte proiectul de buget care a născut, ca de obicei, atâtea controverse. Acum, Parlamentul se pregătește de o sesiune maraton vineri, când ar trebui să ia o decizie finală privind bugetul pe 2019, la peste șase săptămâni de la începutul anului.

Dezbaterile asupra bugetului nu au fost lipsite de dispute: unele instituții susținând deja că nu au asigurate cheltuielile de funcționare până la finalul anului, în timp ce alții s-au lansat în promisiuni fantasmagorice. Propunerea Liviu Dragnea de a muta banii de la serviciile secrete la sănătate a provocat o reacție vehementă a președintelui Klaus Iohannis, care l-a acuzat pe liderul PSD de cinism și meschinărie. „Numai un politician meschin și inconștient ar putea să inoculeze ideea că sănătatea românilor nu poate fi asigurată din cauza bugetelor prea mari ale serviciilor de securitate, a căror misiune legală fundamentală este tocmai asigurarea securității naționale, protejarea vieții oamenilor și a intereselor țării”, a spus Iohannis, sugerând că ar fi mai bine ca PSD să taie din sumele imense alocate partidelor pentru a da bani pentru servicii de sănătate.

Dacă dezbaterea asupra bugetului Ministerului Agriculturii a provocat, din nou, replici amuzante din partea ministrului Petre Daea, la Transporturi promisiunile au fost de-a dreptul iresponsabile, după cum susține Asociația Pro-Infrastructura.

În acest timp, CFR a lansat în sfârșit licitația pentru construcția fragmentului de cale ferată de care mai e nevoie pentru a lega Bucureștiul de Aeroportul Otopeni, dar numai o minune ar putea face ca acesta să fie terminat înainte de meciurile de la Euro 2020 programate a avea loc în România. #politicadecoeziune

Mugur Isărescu și toată conducerea BNR au venit în Parlament pentru a preda o adevărată lecție de economie, dar nu este sigur că și politicienii au venit pregătiți să învețe ce înseamnă cu adevărat ROBOR și cum funcționează piața monetară. Un lucru este cert însă, spune guvernatorul BNR: Vremea dobânzilor mici a trecut.

Ah, și încă ceva, apropo de responsabilitate: Olguța Vasilescu nu va fi ministru.

Recomandarea de lectură: The Economist, despre economia Republici Moldova și furtul miliardului