Controversata clasare a dosarului 10 august a readus în discuție organizarea sistemului judiciar din România.

Klaus Iohannis a avut, ca de obicei, o reacție întârziată, dar în care cere de la actualul ministru al justiției „explicații de urgență” despre cum s-a ajuns ca dosarul privind violențele de la protestul din 10 august 2018 să fie clasat.

Șeful statului pare că a uitat că el a gestionat procedura de numire a unui procuror-șef la DIICOT (instituția care a realizat dosarul), a uitat de „binomul” său cu fostul ministru al justiției Cătălin Predoiu, care s-a remarcat prin absența oricărei inițiative de a corecta modificările introduse în sistemul judiciar de guvernarea PSD, schimbări altminteri foarte contestate chiar de președinte.

Și, în general, președintele Iohannis pare că a uitat că a declarat pe parcursul unui întreg an 2020 de guvernare PNL că justiția își va face treaba, că „se va lucra și se va recupera”, pentru ca, iată, să fim la începutul lunii martie 2021 și tot să nu avem legi modificate ale justiției, în timp ce secția specială funcționează bine mersi, iar lupta anticorupție este, practic, invizibilă.

În schimb, după ce a criticat intervențiile PSD în domeniu, președintele vine și critică public o decizie a justiției, după ce și premierul numit de el și-a exprimat (dar mai prompt) dezamăgirea privind clasarea dosarului. Pe de altă parte, ministrul justiției, Stelian Ion, de la care Klaus Iohannis așteaptă expicații urgente, a transmis către CSM o solicitare privind apărarea independenței sistemului judiciar, ca urmare a reacțiilor publice de după decizia de clasare.

Așteptăm de la președinte totuși și o reacție privind poliția și intervențiile ei din ultima vreme, care par desprinse fie din vechile bancuri cu milițieni, fie din filmele de duzină cu polițiști corupți.

În alte știri:

Șeful PSD se plânge la Bruxelles de „derapajele nedemocratice” ale guvernului

USR PLUS vrea sancțiuni mai aspre pentru votul multiplu în Parlament

Comisia Europeană propune măsuri pentru eliminarea diferențelor salariale dintre femei și bărbați

Mecanismul de control al exporturilor de vaccin, extins cu trei luni

George Maior și Emil Hurezeanu își continuă cariera de ambasadori

Ce a găsit la Metrorex controlul trimis de ministrul transporturilor

77 milioane de euro din Fondul de coeziune pentru managementul deșeurilor în județul Galați #REGIO

Recomandarea zilei: What Happened to Jordan Peterson?