Disputele care se duc în aceste zile în Parlament arată că marile partide sunt mult mai interesate de alegerile de peste câteva luni decât de administrarea corectă a țării.

PSD a respins în Parlament majorarea treptată a alocațiilor pentru copii, semnalând astfel Guvernului liberal ce va urma și cu creșterea pensiilor. Asta dacă va mai fi un guvern, deoarece social-democrații analizează dacă nu cumva ar fi bine să grăbească moțiunea de cenzură.

În același timp, PNL și PSD continuă disputele pe aproape orice temă, de la deschiderea școlilor la organizarea alegerilor, indicând că orice încercare de consens național pe gestionarea țării în timp de pandemie este practic inutilă în contextul electoral.

Totuși, este bine că autoritățile au aprobat măsurile de ordine publică în vederea organizării alegerilor locale pe 27 septembrie, iar guvernul a adoptat mai multe acte normative pentru pregătirea redeschiderii școlilor în contextul epidemiei de coronavirus.

Dar demiterea unui guvern în contextul actual, cu două runde de alegeri, o pandemie încă neținută sub control și un buget european în negociere nu ar arăta decât completa iresponsabilitate a clasei politice autohtone.

Guvernul organizează în aceste zile mai multe consultări pe tema cheltuirii banilor europeni din următorii șapte ani. Separat, ministrul finanțelor promite că va veni mai repede cu un buget pentru anul viitor, care trebuie să susțină revenirea economică, dar și să includă creșterea pensiilor cu 14% - asta, presupunând că PSD nu reușește să doboare și această prevedere în Parlament și rămâne varianta inițială de majorare cu 40%.

Iar, dacă Europa nu avea destule pe cap cu pandemia de COVID-19 și cu negocierile interminabile atât pe tema Brexit, cât și a bugetului UE pe următorii șapte ani, a mai apărut și problema alegerilor din Belarus. Liderii europeni au anunțat că nu recunosc rezultatul votului din 9 august, în urma căruia a fost reales Alexandr Lukașenko, și care a declanșat masive proteste de stradă, reprimate violent.

Recomandarea zilei: Regele, amanta și elefantul - de la BBC