România va avea un guvern condus de un militar, pe timp de pace. E drept că Nicolae Ciucă a devenit politician de ceva vreme, dar desemnarea lui nu este un motiv de mândrie pentru clasa politică.

Klaus Iohannis și-a îndeplinit o dorință mai veche. Înainte de a pleca spre Bruxelles, l-a desemnat pe Nicolae Ciucă, general de armată, cu stagii în Afganistan și Irak, să formeze un nou guvern.

Pare că toată schema pregătită de șeful statului pentru a impune un ofițer la conducerea guvernului a reușit, chiar dacă toate stratagemele lui Iohannis ne-au costat timp prețios în plină pandemie. Mai întâi, aproape că nu am avut guvern toată vara, pentru că premierul a fost prea ocupat să se dueleze pentru șefia PNL cu Ludovic Orban, cel care s-a opus, în 2020, când Iohannis a vrut să-l desemneze pe Nicolae Ciucă pentru a forma guvernul. Apoi, când lucrurile păreau că au intrat pe un făgaș clar, Cîțu a reușit să dinamiteze coaliția și, deși a câștigat președinția PNL, a fost demis prin moțiune de cenzură.

Desemnarea lui Dacian Cioloș a fost „la mișto” - lucru arătat chiar de Iohannis prin faptul că a făcut anunțul de la Cotroceni fără să-l aibă alături pe premierul desemnat, cum este cutuma și cum, de altfel, a făcut-o ieri când l-a invitat pe Ciucă să adreseze câteva cuvinte.

Dar pare-se că Iohannis avea nevoie de un joc politicianist chiar în săptămânile în care zilnic au murit sute de oameni din cauza COVID-19 pentru a-și impune generalul.

Iar jocul politic al președintelui continuă cu obținerea sprijinului PSD pentru guvernul condus de Ciucă, deși nu a trecut nici un an de când anunța triumfal „de-pe-se-di-za-rea” României. „Soluția imorală” a lui Iohannis este Marcel Ciolacu și sprijinul pe care acesta pare dispus să îl acorde pe termen scurt unui guvern minoritar, deși calea cea mai rapidă spre alegerile anticipate pe care clamează că și le dorește PSD este picarea guvernului în Parlament. De altfel, USR pare că și-a acceptat deja rolul de partid de opoziție, în timp ce fostul șef al PNL însă nu este deloc împăcat cu desemnarea lui Ciucă (probabil nici cu colaborarea cu PSD).

În acest context politic, și cu o criză sanitară în plină desfășurare, politicienii au luat-o de la capăt - după seria de consultări de ieri, noi negocieri, noi audieri - singura parte bună este că, cel mai probabil, mulți dintre actualii miniștri își vor păstra funcțiile, așa că nu va fi nevoie de ceremonii de predare-primire la ministere.

Dar șeful statului ar fi bine să nu se mire că populația se va îndrepta, din ce în ce mai mult, spre formațiuni radicale, în condițiile în care până și el pare dezamăgit de actuala clasă politică și a apelat la complicate tertipuri pentru a numi un militar de carieră la șefia Guvernului.

De aceea, recomandarea de lectură a zilei este un dosar despre radicalizarea din societatea românească, realizat de EURACTIV în parteneriat cu Dilema Veche: Un cerc vicios al radicalizării.