Un îndemn pentru un guvern care are multe de făcut.

Privită din exterior, România ar putea părea o țară așezată, fără niciun fel de probleme urgente. Incertitudinea guvernamentală în care plutește de peste o lună ai zice că nu afectează o așa democrație așezată, așa cum Belgia pare că nu este deranjată că are guvern interimar de mai bine de un an.

Dacă urmărești însă cu atenție declarațiile politicienilor, afli de tot felul de chestii urgente care trebuiau făcute ieri sau chiar alaltăieri, dar tot filmul schimbării de guvern parcă a fost făcut cu încetinitorul - de la formarea unei coaliții anti-PSD, la calendarul moțiunii de cenzură, până la formarea, și chiar investirea, noului Cabinet. Am putea spune, totul este făcut pe placul președintelui Klaus Iohannis, „pas cu pas”.

Guvernul Ludovic Orban este în pâine de luni, dar încă nu a adoptat vreo decizie. Preluarea mandatelor se întinde pe două zile, o primă ședință oficială este programată abia miercuri, iar o propunere de comisar european încă nu a fost anunțată oficial, deși Ursula von der Leyen așteaptă o candidatură viabilă din partea României de la începutul lui octombrie.

România are nevoie urgent de o rectificare bugetară, dar și de prezentarea cât mai rapidă a unui proiect de buget pentru anul 2020.

Ministrul de externe trebuie să refacă relația cu statele arabe, grav afectată de declarațiile Vioricăi Dăncilă și ale lui Liviu Dragnea privind mutarea ambasadei din Israel la Ierusalim.

La capitolul justiție, sunt o grămadă de capitole din MCV care trebuie rezolvate, iar ministerul oricum este supus multor presiuni, după cum a punctat fostul ministru, Ana Birchall. Unul dintre cele mai fierbinți subiecte este secția de anchetare a magistraților, dar noul ministru, Cătălin Predoiu, spune că va lăsa Parlamentul să tranșeze chestiunea.

Ministrul muncii a primit de la guvernarea PSD un cartof extrem de încins - Legea pensiilor - care lasă bugetul asigurărilor sociale cu un deficit imens, dar Violeta Alexandru a asigurat, încă o dată, că nu vor fi tăiate nici pensii, nici salarii.

Și la alte capitole sunt multe chestiuni care trebuie rezolvate rapid, începând chiar de la reorganizare, dat fiind că noul guvern are mai puține ministere.

Rămâne de văzut cât de multe vor putea schimba miniștrii PNL în scurtul lor mandat, cu un Parlament care le va fi, cel mai probabil, ostil. Dar este cert că începutul nu a fost alert.

Recomandarea de lectură este tot despre o urgență - criza schimbărilor climatice - asupra căreia avertizează 11.000 de oameni de știință. (via BBC)