
La umbra războiului, politicienii români mai pun o piedică Justiției
Comisia de la Veneția a criticat legea privind desființarea SIIJ. Cu excepția USR, politicienii români care au propus și votat această lege controversată tac mâlc.
În opinia sa, Comisia de la Veneția remarcă graba tuturor celor implicați în adoptarea acestei legi. Pot fi numărate pe degete proiectele de lege care au trecut atât de repede prin Parlament. Și Curtea Constituțională a dat rapid un verdict la sesizarea USR. Iar președintele Klaus Iohannis a promulgat la fel de rapid legea, într-o după-amiază de vineri, imediat după ce a „scăpat” de vicepreședinta SUA. Atât de mult s-au grăbit politicienii de parcă au dorit să adopte legea înainte de avizul Comisiei de la Veneția. Președintele putea să aștepte o săptămână, dacă ar fi dat vreun ban pe recomandările specialiștilor europeni.
Cum avizul Comisiei de la Veneția e doar o recomandare, Bucureștiul cel mai probabil va ignora opinia și va aplica legea care, în realitate, nu desființează SIIJ, ci doar „sparge” secția în 16 bucăți, formate din procurori care vor trebui să ancheteze fapte de corupție, fără care ei să fie specializați în acest sens.
Guvernanții mizează pe faptul că Executivul de la Bruxelles, ocupat cu războiul și pandemia, va închide ochii și speră că o Comisie condusă de un politician PPE nu va fi prea dură cu o țară cu un președinte și un premier din aceeași familie politică.
Din păcate nu e singura decizie din ultima perioadă care va produce un regres în privința statului de drept. Probabil vor urma și altele, în timp ce oficialii români se vor lamenta că nu scăpăm de MCV.
Alte știri:
Iohannis: Pentru UE, este importantă diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu energie
Analiza de plagiat a tezei premierului Nicolae Ciucă, blocată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte
Conferința privind viitorul Europei: primele proiecte de propuneri în plen
Recomandarea de lectură a redacției: Un interviu realizat de Der Spiegel cu politologul bulgar Ivan Krastev - "Putin Lives in Historic Analogies and Metaphors"