După o săptămână plictisitoare de campanie, românii sunt așteptați să decidă cine le va fi președinte pentru următorii cinci ani.

Dezbaterea electorală s-a concentrat, de fapt, mult mai mult asupra dezbaterii, sau a lipsei unei dezbateri între cei doi candidați, decât asupra programelor celor doi.

Știm mult mai puțin ce își propun cei doi să facă dacă vor fi aleși în funcția de șef al statului decât ce părere au despre contracandidat.

Nu suntem în măsură să spunem care sunt diferențele dintre obiectivele de politică externă, spre exemplu, în abordările celor doi candidați, dar am căutat pe Google aria cercului și comentăm despre discurusile în limbi străine.

Ajunge astfel la final una dintre cele mai ciudate campanii electorale și românii sunt așteptați să voteze în turul al doilea al alegerilor prezidențiale între actualul președinte, Klaus Iohannis, și fostul premier Viorica Dăncilă.

Votul a și început, de altfel, pentru că, începând cu alegerile prezidențiale din acest an, românii din diaspora au la dispoziție mai multe zile pentru vot, în speranța că astfel nu vor mai fi cozile imense și scandalul de la precedentele alegeri.

Dar, cum spuneam, suntem chemați să alegem între două persoane ale căror opinii pe anumite subiecte nu au fost puse față în față și care s-au confruntat de la distanță.

Nu știm, spre exemplu, ce părere au Iohannis și Dăncilă despre declarațiile recente ale președintelui Emmanuel Macron privind NATO și ce idei ar avea ei în vederea „resuscitării” alianței, un subiect despre care se discută în aceste zile.

Nu știm care este părerea celor doi despre protestele din Hong Kong, temă pe care Congresul SUA tocmai a luat o poziție decisivă.

Vedem totuși cum fostul premier și-a nuanțat părerea despre intervenția forțelor de ordine în 10 august 2018, deși această schimbare vine prea târziu, după declasificarea și publicarea raportului Jandarmeriei privind intervenția.

Vedem și confirmarea poziționării pe plan local - Iohannis își revendică, practic, guvernul, iar Dăncilă și întregul PSD deja și-au ațintit tunurile asupra lui, iar tirul doar se va intensifica în săptămânile care urmează alegerilor. O primă țintă: ministrul de finanțe.

Pe plan extern, liberalii au înregistrat un succes, impunându-l pe Siegfried Mureșan drept vicepreședinte al PPE, familia europeană la care PNL este afiliat.

Recomandarea de lectură de azi vine de la BBC și este tot despre vot și relevanța lui